Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Донев: Софарма получава под 2% от държавните средства за лекарства

Бизнес старт, 08.02.2016

09:27 | 8 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Софарма“ получава 1,8% от обществения ресурс, изразходван за лекарства. Правителството трябва да си даде сметка, че прогенеричната политика е тази, която ще доведе до икономии. Това обяви изпълнителният директор на „Софарма“ АД Огнян Донев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му макар практиката в Европа да е генериците да навлизат все по-масово, в цяла Южна Европа делът им е много малък. Според него използването на генерични лекарства ще даде възможност за намаляване на разходите и спестяване на средства за иновации.

Донев заяви, че твърденията за продаване на бизнеса са спекулации и през 2016 може да се очаква разширяване чрез закупувания в чужбина. „Софарма“ е един растящ организъм, по-скоро може да се очаква през 2016 г. да разширим своето участие чрез закупуване в чужбина, но за продажби не може да става дума“, категоричен беше Донев.

Спадът в продажбите с 14% миналата година е в резултат на международната обстановка, коментира Донев. Въпреки това той обяви, че компанията е постигнала добър финансов резултат. По думите му акциите й се радват на добър интерес както от България, така и от чужбина.

„Износът е локомотивът за икономическото развитие на България и осигурява работните места в страната“, каза още Донев. Той е важен и за „Софарма“, като по думите му дори в най-добрите години едва 30% от продажбите й са били в България.