Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За бирата и нейните ползи – изследване установи кои са полезните вещества в пивото

Д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните, Бизнес старт, 01.08.2018

09:40 | 1 август 2018
Д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В бирата има няколко основни суровини, но стотици метаболитни и химични съединения. А в повечето случаи тези съставки са полезни за потребителите.  Това мнение изказа в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Повод за гостуването му бе серия изследвания на колектив експерти, който е съставил метаболитен анализ на съставките в бирите, предлагани на българския пазар. Благодарение на тези проучвания учените вече могат подробно да определят уникалния състав на всяка една бира. 

Д-р Иванов посочи, че време на изследването е съставен количествен анализ на около 80 от метаболитните и химичните съединения в пивото от различни класове.

„В повечето случаи тези съставки са полезни за потребителите. Установено е разпределението на тези вещества в различни марки, предлагани на пазара в страната“.

Като интересен резултат от изследването експертът посочи наличието на някои съставки, идващи от хмела, които имат антитуморно и противовъзпалително действие, освен че придават специфичен вкус и аромат на пивото.

„Пролинът е една от аминокиселините, част от състава на белтъците. Той е мощен антиоксидант. За неговото съществуване в състава на бирата беше ясно, но проучването установи, че наличието му е по-голямо в светлото пиво, отколкото в тъмното“.

След проведеното проучване има повече яснота за състава на пивото, различията в отделните марки, както и тези между светлата и тъмната бира, посочи гостът. Според д-р Иванов тази информация е важна както за потребителите, така и за диетолозите. И в двата случая те „не бива да забравят, че освен алкохол, бирата има и хранителна стойност“.

Гостът посочи, че в България има качествена лабораторна техника, за да се извършват подобен тип изследвания. Той каза още, че изследването е финансирано от „Съюза на пивоварите“.

„Това изследване не е първото досега, доста други изследвания са реализирани вече. Това е системна политика на „Съюза на пивоварите“ в последните години“.

Вижте целия разговор във видеото.