Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Минималните осигурителни прагове не са изгодни за работещите

Димитър Бранков, Българска стопанска камара, Бизнес старт, 18.07.2018

09:46 | 18 юли 2018
Димитър Бранков, Българска стопанска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Бранков, Българска стопанска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Минималните осигурителни прагове не са изгодни за работещите, защото намаляват нетната им заплата. Това коментира Димитър Бранков от Българската стопанска камара в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Минималният осигурителни доход е механизъм, въведен във времена на изключителен икономически подем през 2006-2008. Тогава се очакваше, че това ще има възспиращ ефект върху недекларирания труд основно. От тогава доста се промениха условията“.

По думите му такъв механизъм не действа в нито една държава-членка на ЕС.

„Става дума за определяне на нива по длъжности и професии по икономически дейности, които министърът на труда може да внесе без преговори и по административен път чрез Закона за бюджета за държавното и обществото осигуряване. Това се случи и миналата година без да са водени такива преговори“.

Бранков обясни, че преговорният механизъм всъщност никъде не е регламентиран, но е бил практика през последните години.

Според него има изключително много пороци и дефекти на минималните осигурителни прагове.

„Той не е изгоден за работещите, защото намалява нетната им заплата. Ако получават по-ниско заплащане от минималния праг, със сигурност осигуровките, които са за тяхна сметка, ще намалят тяхното нетно възнаграждение. Отделно този механизъм въвежда нива на осигуряване в сектори с ниска добавена стойност, в депресивни райони, за нискоквалифициран труд. Оказва негативен ефект върху заетостта“.