Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ отказват да бъдат донор на сигурност

Валери Тодоров, журналист, Бизнес старт, 21.06.2018

09:35 | 21 юни 2018
Валери Тодоров, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валери Тодоров, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно САЩ в лицето на президента Доналд Тръмп не искат повече да бъдат нито донор на сигурност, нито на икономическа стабилност. Това каза журналистът Валери Тодоров в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването му беше ескалиращата търговска война между САЩ, Китай и ЕС.

По думите на събеседника САЩ иска да защити вътрешните си пазари.

„Тоест премина опиянението от края на Студената война, идеите за глобална търговия, свободно преминаване на стоки, товари, хора. Връщаме се към друг познат модел на развитие – защита на собствените граници, интереси – полически и икономически, което може да има глобални последствия върху икономическия растеж, може да доведе до стагнация“.

Той каза, че напрежението между САЩ и Китай може да доведе до сериозни последици:

„Ако в търговската война между ЕС и САЩ обемът засега е близо 3 млрд. долара, то първоначалните обеми между САЩ и Китай са 50 млрд. долара, като Доналд Тръмп предупреди, че, ако Китай предприеме мерки, ще въведе мита и на други стоки, което възлиза на обем 200 млрд. долара – това е сериозно“.

Засегнати са ключови отрасли на китайската промишленост – нови материали, аерокосмическа промишленост, информационно и комуникационно оборудване, докато от китайска страна митата са върху хранителни стоки, морски продукти, селскостопанска продукция, добави журналистът.

„Това е не само игра с милиарди, но и игра на нерви. Колкото повече отстъпваш, толкова повече другата страна настъпва. Така че всеки трябва да отстои своята политика“.

Целия коментар вижте във видеото.