Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

АЕЦ Белене - с държавна гаранция или с гаранции от държавата. Каква е разликата?

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси, Светът е бизнес, 07.06.2018

11:33 | 7 юни 2018
Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавна гаранция в класически смисъл значи, че инвеститорът получава гаранция, че приходите му ще бъдат гарантирани от страна на държавата, ако не се случат на търговски принцип. Това не е добро и надали ще се случи. В по-общ аспект държавата може да гарантира, че няма да има бъдещи негативни промени в законодателството и да даде сигурност на регулаторната среда, което е нормално и всеки инвеститор би го поискал. Това каза Ивайло Калфин,  съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Калфин направи този коментар по повод исканията за държавни гаранции за участие в изграждането на АЕЦ "Белене" от страна на инвеститори. 

Калфин посочи два възможни варианта за финансиране на АЕЦ "Белене". Единият е без публично предлагане на акции - намира се инвеститор, който да довърши централата и държавата апортира активите и пасивите. Другият вариант е да се създаде ново дружество, което да набере капитал на фондовите борси.

И все пак Калфин посочи като най-добър вариант централата да бъде държавна. Това показват и практиките по света, добави още той. 

По повод обществени коментари, че в България няма недостиг на електроенергия и не се очаква скоро да има, което прави ненужна централата, Калфин посочи, че не бива да се разглеждат само нуждите на България, тъй като именно износът е водещ двигател на българската икономика.

България във всички области е малък пазар. Ако разчитаме само на себе си, то нашата икономика съвсем ще изчезне. В много сектори това вече се случи и се разруши производственият капацитет. Всеки един по-сериозен производител в България знае, че той оцелява, когато изнася на външни пазари.Това се отнася и за електроенергията. Не бива да се гледа само българският пазар.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.