Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инвестициите в нова техника - задължителни за рентабилно земеделие

Даниел Минев в Бизнес старт, 23.05.2018

12:09 | 23 май 2018
Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на земеделска техника в България е активен и през 2018. Това заяви Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника, организатор на изложението за земеделска техника БАТА АГРО, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Интересът към единайстото издание на БАТА Агро, което приключи в петък, на 18.05,  определено е много сериозен. Това е едно от най-големите изложения, които сме организирали до момента от гледна точка на площи - над 36 хил. метра търговска площ и над 200 изложители". 

Нивата на активност не са такива, каквито са нормалните за българския пазар, подчерта събеседникът. "Говоря за годините, през които се продаваха по над 1500 трактора. Но имам очакванията тази година да бъде по-добра от предходната като нива на новорегистрирани машини". 

Причината е, че от една страна "земеделието е бизнес, при който постоянно трябва да се инвестира в нова техника", за да се поддържа рентабилността, а от друга страна - защото техниката се амортизира, обясни гостът. 

Годишните продажби на земеделска техника при тракторите на българския пазар се движат между 1400 и 1500 трактора - осреднено за предходните 5 години, отчете Минев."При комбайните средната стойност е около 220 машини, като от последните пет години най-ниското ниво на регистрация бе през 2016 с регистрирани 115 зърнокомбайна, а най-високото през 2015 - 337 машини".

"Като цяло в рамките на последните пет години по статистика на Контролно-техническата инспекция са регистрирани 7244 трактора (2013-2017) и общо 1099 зърнокомбайна". 

Как се финансира закупуването на земеделска техника в България? 

Повече вижте във видеото.