Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Закон за брокерската дейност може да реши проблемите в бранша

Добромир Ганев, новоизбран председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, Бизнес старт, 23.05.2018 г.

11:01 | 23 май 2018
Добромир Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Добромир Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нов етичен кодекс на Националното сдружение „Недвижими имоти“ се стреми да реши част от проблемите в бранша, породени от липсата на регулации. Той е базиран върху стария, но поставя интереса на клиента на първо място, а етичните правила в него се спазват повече от 15 години. Това коментира Добромир Ганев, новоизбран председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ние винаги се стремим да доставяме по-качествени услуги, да създадем една добра основа за взаимоотношенията с нашите клиенти. По-скоро през последните години възникнаха много казуси, които са, от една страна, вътре в конкурентната среда между нас, а от друга - в работата с клиентите. Не винаги се поставя не първо място интереса на клиента. В кодекса е казано много ясно, че това се поставено на първо място“.

Брокерският бранш продължава да страда от лоши практики, призна Ганев. Решение на този проблем от Национално сдружение „Недвижими имоти“ виждат в евентуален Закон за брокерската дейност.

„Нашият проект за закон е либерален и той решава част от проблемите. Тези, които са най-вече свързани със знанията, с компетенциите, с проверките на тези знания периодично. Искаме, когато някой влезе в този бизнес да предлага качествено услугите, заради които ни наемат клиентите“, поясни Ганев.

Председателят каза още, че по отношение на търсенето на имоти у нас активността е почти еднаква. Първото тримесечие на миналата година е показало двуцифрени ръстове в повечето от големите градове по обем на сделки, през тази година търсенето е същото. Ганев подчерта още, че ценови балон няма, а причините за ръста на цените са икономически. Няма много висок и бърз ръст и има логични икономически причини, за да се случва тази динамика, допълни Ганев.

Повече от разговора вижте във видео материала.