Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-изгодният вариант е България да стане собственик на бъдещата АЕЦ Белене

Станислав Георгиев в Бизнес старт, 23.05.2018

09:58 | 23 май 2018
Станислав Георгиев, изп. секретар на Булатом. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Станислав Георгиев, изп. секретар на Булатом. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нашите деца ще плащат за АЕЦ "Белене", казват протестиращите срещу проекта. Ние, като потребители, така или иначе ще плащаме за тока, който използваме. Въпросът е какъв ток ще ни се дава. Това каза Станислав Георгиев, изп. секретар на "Булатом", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира рестартът на проекта "Белене". Вчера протестиращи излязоха против опита на правителството да бъде възобновен проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". 

"Живеем вече в нови условия. В България вече работи енергийната борса. Ясно е, че бъдещето на енергетиката е, че който произвежда добре и на приемливи цени, той ще продава. Ние, като крайни потребители, така или иначе ще си плащаме тока. Енергийната борса е гаранция, че на нас ще ни се предлага продукт, който е на най-приемливи цени". 

Обръщаме се към реалността, която е в момента. Ако не е АЕЦ "Козлодуй", с неговото евтино производство, след 30 години на експлоатация, след удължаване на периода на експлоатация, това е балансьорът, който ни дава възможност да плащаме далеч по-ниска цена за киловат час, отколкото в Европа. В момента най-високите цени в България са около 8 евроцента, а в Европа плащат между 20 и 30 евроцента. Това е реалността в момента и тя е благодарение на съществуването на АЕЦ "Козлодуй". Той е балансьорът в нашата система, подчерта събеседникът. 

"Решенията в ядрената енергетика винаги са били политически. (...) Какъв ще бъде начинът за изпълнение на проекта "Белене"? Това зависи от начина, по който ще изпълни решението на парламента енергийният министър, а то е до края на юни месец да се даде пътната карта, която ще даде вариантите, по които може да се продължи проектът". 

Най-изгодният вариант е България да стане не само участник, но и собственик на бъдещата електроцентрала, каза Георгиев. "През последните повече от 20 години преход България получи много финансова помощ от Европа. Но ако погледнем къде отидоха тези пари, ще видим, че те отидоха в строителство на пътища, водоснабдителни системи, благоустрояване и т.н. Това въобще не е лошо, но не мога да си спомня случай, в който те да са отишли за създаване на фабрика, която дава работни места, добавя стойност и дава ръст на икономиката. Такова нещо няма. В момента се предлага един проект, той е много дългосрочен и има особености, но този проект гарантира възвращаемост, не само едно към едно, но и едно към десет, а и повече".

"Ако се осъществи проектът "Белене" такъв, какъвто бе през 2012, това не е само руски проект. 40% от технологията на централата беше с участието на западни изпълнители". 

Какъв трябва да бъде икономическият модел за реализиране на проекта АЕЦ "Белене"? Как трябва да се отговори на упреците, че с осъществяването на проекта "Белене" засилваме своята енергийна зависимост от Русия? Бързо или бавно се случват нещата около проекта "Белене"?

Повече вижте във видеото.