Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ефектите от въвеждането на общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване

Д-р Радостин Вазов,изпълнителен директор на ВУЗФ, Бизнес старт, 11.05.2018

12:33 | 11 май 2018
Д-р Радостин Вазов,изпълнителен директор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Радостин Вазов,изпълнителен директор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване дава допълнителна сигурност след навършване на пенсионна възраст. Това посочи д-р Радостин Вазов, изпълнителен директор на ВУЗФ, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Всеки един българин иска да получи доходност или суми, които е получавал и преди навършване на пенсионна възраст. Това е продукт, който ще позволи да се достигне ниво от 80-90% на доходите от преди пенсионирането. Зависи в коя възраст ще започнете да натрупвате сердства, но има различни схеми, при които дори на 40 или 45 години ако започнете да натрупвате, ще имате доста добра възможност за добър доход след пенсиониране“.

Според него окончателният вариант на регламента ще промени коренно пазара на този вид продукти, допускайки нови играчи.

„Аз лично не мога да преценя каква е целта на ЕС – окрупняване на пазара, премахване на малките играчи или просто предоставяне на по-добрата услуга. Защото под мотото „предоставяне на по-добра услуга“ и допускайки нови играчи с много по-сериозни финансови възможности като банките, ще се стигне до доста сериозно разместване на пластовете. Друг е въпросът дали самите банки искат да се занимават с подобен тип продукт“.

Д-р Вазов смята, че бързото развитие на продукта в България зависи от данъчната основа и от данъчните облекчения, които да бъдат приети.

„До момента пазарът в България показва, че българинът няма все още тази финансова грамотност за осигуряване на пенсии и мислене в тази посока. Обикновено българите разбират спестяванията под формата на инвестиции в недвижими имоти, което се вижда и много ясно на пазара“.

По думите му осигуряването на данъчни облекчения в тази посока би стимулирало доста сериозно пазара.

„Друг е въпросът, че във въвеждането на този продукт ще бъдат инвестирани доста средства за реклама, така че ще има със сигурност положителен ефект. Аз лично не очаквам да има кой знае какъв сериозен ръст, поне прогнозите до момента не показват нещо подобно“.