Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Студенти и бизнес - на форум за най-новите тенденции в транспорта

Даниела Тодорова и Мартин Донков в Бизнес старт, 24.04.2018

10:57 | 24 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Автомобилите и интернет, автономно задвижване. Това са част от темите на второто издание на форума "ТРАНСТРЕНД" през 2018, който ще се проведе на 25 и 26 април в София. Изложението и конференцията ще бъдат под надслов "Иновации, бизнес и образование в транспорта". Целта е да се съберат на едно място компаниите от сектори транспорт, спедиция, логистика и дистрибуция, а от друга страна студентите и докторантите от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" и други висши и образователни институции. На форума ще бъдат представени последните иновации в света на транспорта и ще се даде кариерна възможност на студентите. По темата в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов гостуваха Даниела Тодорова, ректор на ВТУ "Тодор Каблешков", и Мартин Донков от списание "ATT".

За нас, като транспортно училище е изключително важно нашите студенти да бъдат подготвени за пазара на труда, където реално могат да представят нашите възможности и за това работим в тясна връзка с бизнеса. От там се породи и идеята ни, която осъществяваме с нашите партньори от списания HiDRIVE и ATT, каза Тодорова. "Ще бъдат показани новостите в транспортния сектор, не само като презентации, но и като модели". 

"Свързаността е една от основните теми, която ще бъде представена на новото изложение, но ще бъде обърнато внимание и на интермодалността и на технологиите на задвижване. Това са все теми, които през последните години търпят бързо, революционно развитие. Според мен и самите компании, които ги разработват трябва много бързо да ги представят и да запознаят следващото поколение, което ще работи с тях и ще ги развива. Те предоставят много възможности и са различни от всичко, което ние познаваме като транспорт и е хубаво студентите да се запознаят с тях", добави Донков.

Много се гордеем с българските локомотиви, които са създадени в локомотивния завод в град Русе, каза още Тодорова. "Това са нови локомотиви, които ще влязат в локомотивния парк на метрополитена. Буквално вчера във висшето училище бяха предоставени два локомотива и на самото изложение ще бъде представена цялата концепция за свързаност".