Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Огромната част от сърбите не желаят членство в ЕС

Доц. Стоян Бараков, анализатор, Бизнес старт, 20.04.2018

10:13 | 20 април 2018
Доц. Стоян Бараков, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Стоян Бараков, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Скорошно изследване показа, че огромната част от сърбите не желаят страната да бъде приета в ЕС и особено в НАТО. Това каза анализаторът доц. Стоян Бараков в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. Поводът за гостуването му беше пътят, който трябва да извървят балканските държави, до присъединяването си към ЕС. За Сърбия експертът каза:

„Ще има много трудности, тъй като не е забравена агресията на НАТО от 1999 г. Не са забравени убитите хора, огромните разрушения, които се изчисляват на десетки милиарди долари. Едно много скорошно изследване показа, че огромната част от сърбите не желаят страната да бъде приета в ЕС и особено в НАТО.“

По думите му всички балкански държави изразяват стремеж към ЕС и НАТО. Преди да приемат в ЕС обаче, държавите кандидати стават членове на НАТО.

Експертът каза, че всички държави на Балканите имат тежки проблеми, свързани със сигурността на целия район, а освен това и с условията за присъединяването си към европейското семейство. Доц. Бараков добави, че Македония има да извърви много дълъг път.

„Там проблемите са както със съседите Гърция и Албания, така и вътре в самата държава, където отношението между двата основни етноса – македонците и албанците, са много остри“.

Повече за това как темата Западни Балкани се превърна в приоритет, подкрепата от България и други интересни въпроси вижте във видеото.