Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Антикорупционни акции има, но липсват добри практики и резултати

Димитър Марков в Бизнес старт, 19.04.2018

09:49 | 19 април 2018
 Димитър Марков, експерт от Център за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Марков, експерт от Център за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поводите да говорим за корупция в България са достатъчно и притеснителното е, че се умножават. От другата страна на везната не можем да посочим нито една добра практика или резултат, с който да се представим и пред Европа и пред българското общество. Това е най-големия проблем. Това каза Димитър Марков, експерт от Център за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Акциите са доста, кои показни, кои не толкова, но липсват санкции, доказани наказания за корупция и примери, че има хора, понесли отговорност за доказани корупционни действия". 

Трябва да се направи ясно разграничение за случая, за който кметицата на община Младост в София е обвинена и начинът, по който стана това, каза гостът. "Начинът, по който бе направено това, влезе в нарушение на почти всички права, които тя има като обвиняем".

"До голяма степен това компрометира и измести фокуса от това, за което тя е разследвана, към начина, по който е задържана. Това дава много силни аргументи на правозащитниците и бих казал, че поставя под риск цялото разследване. Защото сега дори да има случай, без да твърдя, на каквато и да било нерегламентирана практика, цялото разследване може да бъде опорочено, именно поради тази показност и нарушение на правата, които видяхме".

В обществото има едно чувство на избирателност при преследване на корупцията. Още от случая с КТБ, а и други подобни мега дела остава усещането, че цялата репресия се насочва или към най-удобния човек, или към най-уязвимата бръкна на веригата, без да се изважда на показ цялата схема, подчерта гостът. 

Повече вижте във видеото.