Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли шанс за подобрение на пътната безопасност в България?

Инж. Ясен Ишев в Бизнес старт, 17.04.2018

08:15 | 17 април 2018
Обновен: 08:52 | 17 април 2018
Инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки мерките, които се взимат и кампаниите, които се правят, безопасността по пътната мрежа на България не се подобрява. Виждаме една трайна тенденция на застой в постигането на по-добри резултати, които сме поели ангажимент да изпълним. Това каза инж. Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Гостът коментира тежките пътни инциденти в България и начините за тяхното предотвратяване. 

Причините, както всички се досещат, са комплексни. Те не трябва да се търсят само в пътната инфраструктура, нито само в превозните средства или в самите водачи, които са основна причина такива инциденти, на каквито бяхме свидетели в последните дни, а и не само, да се случват, обясни гостът. 

"Причините са и много по-сериозни и големи. В Научно-техническия съюз по транспорта сме разработили една презентация, с която се опитваме да анализираме състоянието по пътната безопасност, причините, които водят до тези нещастни случаи. Стигаме до извода, че това, което се прави наистина не е достатъчно. Трябва първо да започнат да се спазват законите, които действат. А виждаме, че първо държавата не ги спазва". 

Първият пример е в Закона за движение по пътищата. В допълнителните разпоредби има един параграф 4, който казва, че средното образование трябва да се организира обучение по пътна безопасност. От проверките, които направихме видяхме, че това се прави само за 4 часа годишно. Това е крайно недостатъчно, категоричен бе събеседникът. 

Държавата не упражнява и необходимия контрол и в автобусите, където всички пътниците трябва да поставят колани, подчерта инж. Ишев. 

Какво е адекватното обучение по пътна безопасност, което би се отразило на пътната безопасност в България? Какви са адекватните мерки, които държавата трябва да предприеме? 

Повече вижте във видеото с целия коментар.