Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може ли да има качествено образование без студентско финансиране?

Мартин Петков в Бизнес старт, 04.04.2018

11:00 | 4 април 2018
Обновен: 12:16 | 4 април 2018
Мартин Петков, зам. председател на Студентския съвет към УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Петков, зам. председател на Студентския съвет към УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преференциалното студентско кредитиране е необходимо, ако искаме да развиваме високо качество на образованието в България. Това каза Мартин Петков, зам. председател на Студентския съвет към УНСС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. Гостът коментира отхвърлените на първо четене законови промени за намаляване на лихвите по кредити за студенти и докторанти.

"Във Франция, например, няма лихви по студентските кредити. В много от държавите в ЕС лихвите са по-ниски от нашите. Когато гласуваме на парламентарни избори, всички партии -кандидати казват, че са ориентирани към образованието, че ще развиват висшето образование в страната, че образованието е приоритет, но когато се вземат решения относно образованието, забелязваме, че образованието не е чак такъв приоритет". 

От 2010 има закон, изготвен от Министерството на образованието и науката, който предвижда да бъдат създадени потребителски кредити за студентски, които да бъдат с държавна гаранция, обясни гостът. "Сроковете предвиждат четири години гратисен период, който може да се удължи с една година. След това студентите имат десет години право да погасят кредита. Повечето кредити се взимат, за да се погасяват семестриалните такси, а по-малка - за самата издръжка на студента. Има два вида кредити - за таксите и за издръжка". 

Законът за сега предвижда само редовните студенти да ползват такива кредити, но студентските активисти настояват да не се прави разлика между правата на студенти в редовна, задочна или дистанционна форма на обучение, поясни събеседникът. 

Вижте целия коментар във видеото.