Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Казусът Скрипал - трус, който намести и пренареди политическите пластове

Проф. Анна Кръстева в Бизнес старт, 29.03.2018

09:31 | 29 март 2018
Обновен: 10:31 | 29 март 2018
Проф. Анна Кръстева,Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Анна Кръстева,Нов български университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако има сфера, където бурите са добре дошли, за разлика от природата, където те се свързват с климатичните аномалии, това е дипломацията. Има конфликт, който е грандиозен, но той позволява толкова различни подреждания, които са добре дошли в света на дипломацията и международната политика. Това коментира проф. Анна Кръстева от Нов български университет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Професор Кръстева коментира геополитическата обстановка в контекста на казуса "Скрипал". 

По думите й случилото се е позволило да се консолидират отношенията на Великобритания и Европейския съюз. "Позволи да се преодолеят летящите искри между Тръмп и Тереза Мей, естествено по инициатива на Тръмп, а не на Тереза Мей. Сега отново по инициатива на Тръмп САЩ е водещата страна, експулсирала 60 дипломата".

"Много интересно е и как се пренарежда политическата сцена в България. Виждаме едни смайващи превъплъщения. Вчера слушах политик, който казва - да престанем с истеризацията, нека работим за умереност, за аптекарска прецизност в политиката. Кой е този политик? Това е Волен Сидеров, когото може би най-малко свързваме с аптекарска прецизност и умереност. Дипломатическите бури имат една алхимична сила, която трансформира някои политици да напуснат тотално своето амплоа и да навлязат в друго". 

Буквално в рамките на седмица виждаме тотално превъплъщение. 

Как се пренаредиха картите на вътрешнополитическата сцена в контекста на посещението на Ердоган и по повод реакциите на България по казуса "Скрипал"? 

Вижте повече във видеото.