Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България няма нужните условия за строежа на АЕЦ Белене

инж. Илчо Костов, експерт, Бизнес старт, 22.03.2018

13:14 | 22 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Поне към момента България не разполага с никакви условия за строеж на АЕЦ Белене. Това мнение изказа експертът инж. Илчо Костов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Централата в Белене трябва да се построи. И тя сигурно ще се построи. Но към този етап нямаме абсолютно никакви условия – нито технически, нито геополитчески, нито финансови" каза той. 

„В момента при условията от гледна точка на геополитическите фактори няма промяна, а напротив - те са в доста по-голям ущърб на решението за изграждане на централата. От геополитическите фактори към момента - по-скоро се върви към нестартиране на централата“.

По думите му от финансова гледна точка няма каквато и да е промяна от момента на спиране.

В тази връзка според него централата към този момент не би следвало да се рестартира.

Що се отнася до екологичните аспекти, инж. Костов посочи, че атомната централа е екологично чисто производство.

„Единственият проблем е по съхранение на радиоактивните отпадъци. Но аз съм оптимист в тази посока, тъй като науката се развива и в един определен момент решение за използване на тези радиоактивни отпадъци ще бъде взето. И не се знае дали това решение няма да води до доста положителни аспекти за тези, които ги притежават“.

Експертът каза още ,че проектът, който имаме в момента, не е нотифициран за изграждане в България.

„По нашия закон единствени права за такова проектиране имат проектанти, които са от ЕС. И техните проекти биха могли без такава нотификация да влязат на територията на България. Всичко останали, които са извън ЕС би следвало да минат по европейското законодателство“.

Той посочи, че самият проект е изграден изцяло по руски нормативи и самият контрол по изпълнението на проекта е по руски нормативи.

„Всички тези неща трябва да се изчистят гласно. Към момента нямаме изчистване на техническата страна на този въпрос. По отношение на техническата обезпеченост  България е като страна от третия свят“.

Въпреки това той смята, че централата следва да се построи и най-вероятно ще се построи. Вижте повече във видео материала.