Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В сделката за активите на ЧЕЗ има две големи въпросителни

Трайчо Трайков в Бизнес старт, 27.02.2018

09:00 | 27 февруари 2018
Обновен: 09:46 | 27 февруари 2018
Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има два важни въпроса, които към момента не получават своя отговор. Първият е свързан с финансирането. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гостът коментира предстоящата сделка за продажба на активите на ЧЕЗ в България. 

"От гледна точка на купувача, основният, да не кажа, че и единственият важен въпрос е сигурността, каква е цената и че със сигурност ще бъде получена. От ЧЕЗ казаха, че вече са получили гаранции, че ще получат сумата. Нещо повече - други кандидати на по-ранен етап, които се считаха за фаворити, не бяха предпочетени именно поради тези причини. Това беше обяснението. Така че явно са получили железни гаранции, че цената ще бъде платена". 

Гледайки баланса на компанията-купувач, опитът й в този бизнес, не става ясно на какво основание една банка би дава такъв огромен кредит, каза Трайков.

Когато банките финансират подобни сделки, те гледат две неща - балансът на компанията от гледна точка на обезпечения и опит в съответния бизнес, за да е сигурна, че бизнесът ще върви добре, обясни гостът. "В случая нито едно от двете условия не е налице, но въпреки това ЧЕЗ са получили удовлетворителен отговор".

"Вторият момент, който не получава удовлетворителен отговор е отношението на правителството към сделката. От там се твърди, че след като сделката не засяга държавни субекти, правителството няма отношение и едва ли не не се интересува. Тук виждам неискреност, защото е изключено правителството да не се интересува от сделка с такъв размер и с такъв потенциал за създаване на проблеми и от такъв магнитут. Това, че се казва, че не ни засяга, означава, че нещо се крие". 

В разговорът своята гледна точка представи и проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. 

Вижте видеото с целия коментар.