Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как влияе на индустрията либерализацията на пазара на ток

Константин Делисивков, енергиен експерт, изп. директор на БФИЕК, Бизнес старт, 12.01.2018

08:20 | 12 януари 2018
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

Условно можем да разделим пазара на електроенергия на спотов и „форуърден“ пазар. Спотовите цени се формират на базата на моментното търсене. Форуърдните сделки се сключват са с диапазон на доставка 3-6 месеца, година.

Това коментира пред Димитър Вучев в „Бизнес старт“ Константин Делисивков, енергиен експерт и изп. директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Коментарът на Делисивков идва в светлината на влязлото наскоро в сила либерализиране на пазара на електроенергия, изрязяващо се в това, че всички сделки с електроенергия извън регулирания пазар трябва да минават през борсата.

„Гледайки търсенето, там също има разлики. Разлики в няколко отношения. Първото е, че различните потребители имат различен профил на потребление. Втората голяма отлика е, че различните потребители са чувствителни по различен начин към цената“

„Тъй като ние представляваме основно енерегоемките индустрии, за нас тежестта на крайната цена се отразява сериозно на индустриалната ни конкурентоспособност“

За част от членовете на БФИЕК има ръст на цените от около 20%, други оптимизират участието си чрез участие близко до спот пазара. Има и членове, които нямат индикации как промените на пазара ще се отразят на цените.

Какви според БФИЕК са начините за допълнително оптимизиране на пазара?