Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как ще се развива банковият сектор през 2018

Петър Илиев в Бизнес старт, 11.01.2018

09:00 | 11 януари 2018
Обновен: 09:51 | 11 януари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

2017 бе успешна за банковия сектор, защото той успя да покаже едни много добри резултати, макар и по-слаби от предходната година, в една много трудна ситуация. Това каза Петър Илиев, зам. главен редактор на в. "Банкер", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Не трябва да се забравя, че българските банки за пръв път работят в една ситуация на силно отрицателни лихвени проценти, поради слабото събуждане на икономиката, кредитният ръст не беше голям, в същото време доверието на хората се потвърди с продължаващото бързо покачване на депозитите. В резултат банките имаха едни огромни ликвидни средства, които, поради липсата на достатъчно държавни ценни книжа, които да емитира правителството, почти бяха принудени от обстоятелствата да ги държат в БНБ".

А БНБ занижи отрицателните лихви от 4 октомври 2017 и банките бяха принудени да плащат една много сериозна цена за това, че държат парите си там, добави гостът. "Не казвам, че БНБ е постъпила грешно. Първо, това е глобална тенденция, второ, БНБ не може да предоставя на банките условия по-добри от тези, които й се предоставят на нея. Това би означавало тя да бъде на загуба".

Какви са перспективите пред банковия сектор през 2018? Ще бъдем ли свидетели на консолидация на банковия сектор?