Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как да преборим бедността в България

Ваня Григорова, Сдружение Солидарна България, Бизнес старт, 26.04.2017

07:58 | 26 април 2017
Автор: Investor.bg
Ваня Григорова, Сдружение Солидарна България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ваня Григорова, Сдружение Солидарна България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако има политическа воля, могат да бъдат предприети редица мерки в областта на социалната политика, сред които подобряване работата и функционирането на домовете за възрастни хора и социална помощ при закупуването на лекарства. Това коментира Ваня Григорова от Сдружение "Солидарна България" в ефира на "Бизнес старт" с Велко Каменов. 

По отношение на предлаганите мерки в социален аспект от страна на следващото правителство Григорова отбеляза, че не се предвижда въвеждането на нови мерки, подчертавайки опасението, че има вероятност дори да бъдат орязани всички социални плащания. 

В последните препоръки на ЕК се посочва, че гарантираният минимален доход в България трябва да се увеличи, тъй като размерът му е изключително нисък, а критериите за достъп до него - изключително рестриктивни, посочи тя. "Това е нещо, което никой от кандидатите за управляващи не обеща и за което не се предвижда да бъде въведено", коментира Григорова. 

Администрираните разходи на Агенцията за социално подпомагане са едва 3,5% от текущите разходи в държавния бюджет. Голяма част от социалното перо са пенсиите, отбеляза още тя. 

Вижте повече във видеото: