Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Доказуеми ли са обвиненията на Украйна срещу Кремъл

Георги Проданов, НБУ, Бизнес старт, 07.03.2017

09:10 | 7 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

В минутите след 8 тема в предаването Бизнес старт в водещ Иван Нончев бе геополитиката и по-конкретно динамиките около латентния конфликт между Русия и Украйна в светлината на започналото изслушване на Киев пред Международния съд на ООН в Хага (в което тя обяви, че Кремъл спонсорира тероризма – бел.ред) . Гост в студиото бе преподавателят по Международни отношения в Нов български университет Георги Проданов.

„Проблемът на Международния съд е, когато има замесена държава, която е член на Съвета за сигурност на ООН. Историята познава доста прецеденти – със САЩ, с Великобритания, със СССР, сега с Русия. Решенията на съда няма как да са по-тежки от едно съдебно решение, което няма кой да изпълни. Изпълнението е от Съвета за сигурност, има редица мерки, в това число и доста крайни, но никога не се е стигало до подобно изпълнение“, обобщи Проданов.

Има такива дела срещу САЩ през 80-те години, срещу Великобритания в началото на 90-те. Проблемът на Международния съд на ООН, както казах, е, че когато има намеса на държава член на Съвета за сигурност, последващите стъпки след едно такова решение са трудни. Вторият проблем е, че той, както всеки съд, трябва да изслуша позициите на всички страни, съответно да събере достатъчно информация, което става чрез различни НПО-та и международни организации. Така че периодът за вземане на решение е доста дълъг“, коментира той.

„Ситуацията около конфликта е традиционно неясна, което води до неясноти до самите намерения на Украйна. На практика тя иска Международният съд да признае неща, които по-скоро са квалификации, отколкото реалност. Фактът, че Украйна поставя като искане Русия да бъде призната в нарушаване на човешките права, в геноцид спрямо кримските татари, в подкрепа на тероризма (тъй като те наричат отцепниците терористи) определено е „пресоляване на манджата“. Най-малкото няма официално понятие за това, какво е тероризъм. В случая не е сигурно, че действията на Русия в Източна Украйна трябва да бъдат квалифицирани като тероризъм“, каза гостът в студиото, добавяйки, че именно трудността за доказване на тези квалификации ще бъде използвана от Кремъл в съдебната му защита.

Вижте целия разговор: