Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Има огромен скок на винения туризъм в България, но заплаха ли е безалкохолното вино

Катя Йончева, издател на каталога "КА&ТА българското вино", "Бизнес старт", 11.07.2024 г.

11:42 | 11 юли 2024
Обновен: 07:29 | 15 юли 2024
Автор: Даниел Николов

Виненият туризъм е целогодишен и не зависи от сезоните; в България все още преобладават българите, но има търсене и от чужбина. Местните организации се опитват да развият сектора с редица регионални събития и фестивали, за което помагат и идеи като виненият каталог "КА&ТА българското вино". За неговото дванадесето издание разказа издателката му Катя Йончева в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"За тези 12 години, в които много отблизо следим българския пазар, виненият туризъм дръпна невероятно. Когато започнахме да правим каталога може би имаше 3-4 изби, които предлагаха такава услуга, в момента са 30-40. Има няколко обособени региона - Мелник, Сакар, Североизток, Северозапад."

"КА&ТА българското вино" вече се е превърнал в традиция, като е очакван от избите и публиката, а своевременно върши работа като пътеводител за българския винен туризъм, каза Йончева. Все повече изби разбират привлекателната сила на личната среща между клиентите и тяхното вино.

Има различни предизвикателства пред производителите като навлизането на безалкохолното вино под натиска на външния пазар, каза Йончева. "Трябва да се говори повече по тази тема, за да се види какви ще са законодателните мерки, как ще е формулирано - пазарът диктува това, което се случва."

Българското вино все още е по-малко разпознаваемо по света отколкото в края на 20-и век, макар да има подобрение в последните години. Все повече се изнасят качествени вина от страната, но има доста път докато се изгради истински бранд като държава, каза Йончева.

Как се представи българското вино на тазгодишния Concours Mondial de Bruxelles, как се развива винената индустрия в Мексико може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.