Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

30 млн. камиона в ЕС засегнати от картел

Адв. Анна Бамбалска в Бизнес старт, 09.01.2017

10:16 | 9 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Адв. Анна Бамбалска, Marzillier und Kollegen. Снимка: Bloomber TV Bulgaria
Адв. Анна Бамбалска, Marzillier und Kollegen. Снимка: Bloomber TV Bulgaria

Производителите на тежкотоварни камиони MAN, Daimler, Volvo/Renault, DAF и Iveco, санкционирани с близо 3 млрд. евро през лятото на 2016 от антимонополния орган на Европейската комисия заради договаряни цени, ще се изправят пред още по-сериозен финансов удар. Това каза адвокат Анна Бамбалска от кантора Marzillier und Kollegen в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Според Еврокомисията 3/4 от тежкотоварния транспорт в Европа, 30 млн. камиона, са засегнати от този картел. Ако наистина всички купувачи решат да предявят своите претенции и получат между 10% - 20% възстановяване на пазарната цена, ударът върху индустрията ще е много сериозен". 

Най-важно е какви ще бъдат първите решения за обезщетения на физически и юридически лица, закупили камиони от компаниите, глобени от антимонополния орган на Европейската комисия за картел и договаряне на пазарните цени. Ефектът от първите решения ще е лавинообразен и ще се прилага при следващите дела, каза събеседничката. 

Договарянето между компаниите, за което ЕК има доказателства, датира от 1997-2003, когато са започнали неофициални разговори на панаири за камиони и други събития, но през 2004 нещата стават сериозни, организират се дъщерни фирми, като започва сериозно договаряне на пазарните цени, във връзка с емисионните филтри и как цената им да бъде вградена в цената на автомобилите от 2003 насам, обясни Бамбалска.

"Констативният акт на ЕС е доста обвързващ и рефлектира и върху частноправния сектор. Въпреки сериозната глоба, този акт не освобождава компаниите от претенции за обезщетения от юридически и физически лица. Нещата са толкова юридически кристално ясни, че изобщо няма да се стигне до съдебен спор, а само до извънсъдебно приканване към този пакет от фирми и обезщетяване на юридическите и физически лица".

Какво трябва да се направи при предявяване на претенция? Как ще се отрази разликата в законодателствата в ЕС? Как казусът ще се отрази върху възможностите на потребителите да защитават правата си при доказан картел?

Вижте целия коментар: