Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Оранжерийните производители настояват за повече помощ заради скъпите газ и пелети

Иван Кабуров, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, "Бизнес старт", 19.09.2023 г.

13:24 | 19 септември 2023
Обновен: 14:22 | 19 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Българските производители са изправени пред невъзможност да продават собствените си зърнени култури, заради незаконен внос от чужбина, а оранжерийните производители също са застрашени. Те настояват освен за ограничаване на вноса и за повече финансова подкрепа от държавата заради високите цени на пелетите и газа, това каза Иван Кабуров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ще поема по посока София, за да подкрепя колегите, които са подложени вече една година и половина на незаконен внос, който е нерегламентиран, с недоказан произход на продукцията от Украйна. На това ние зеленчукопроизводителите сме подложени вече 20 години, вносът от Турция е абсолютно един и същ, и затова според мен трябва бързо съдействие да се затворят границите, за да не се окаже, че един работещ бизнес ще се намери на нашето място, на което сме в много трудно положение в момента“, заяви Кабуров.

Макар че е имало забрана на внос от определени видове зърнени и маслодайни култури от Украйна, гостът казва, че голяма част от продукцията влиза в България чрез договори, които са направени посредствено. Румънска продукция също е била внасяна от Молдова в България, заради занижен контрол от българските служби. Кабуров коментира, че държавата не обръща внимание на зеленчукопроизводителите си и оранжерийното производство също е изправено пред трудности.

„Нашият сектор трябва да направи среща с държавните институции да разберем дали е възможно подпомагането на енергийните носители на пелети, на въглища, на природен газ и да можем да направим планове кога да засадим новата реколта и кога да приключим старата...С моята оранжерия горя 5 тона пелети на вечер, не съм сигурен дали продажната цена на доматите ще бъде достатъчно добра, за да покрия моите разходи... Няма да бъде рентабилно отглеждането през месец декември като цена и разходи“, обясни гостът.

Цените са евтини и едни и същи между различните източници на отопление, като повечето производители използват слънчогледови пелети, а други оранжерии използват природен газ и въглища, въпреки че са по-малко на брой. Кабуров предупреждава, че ако държавата не помогне на оранжерийните производители с някакъв вид сигурност, незаконният внос от Турция, Македония и Албания ще залее българския пазар, като ще има чуждестранни продукти на високи цени, напръскани с препарати, неразрешени в български условия.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ намерете тук.