Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Социалната мрежа X на Илон Мъск може да стане изцяло платена

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 20.09.2023 г.

12:43 | 19 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Илон Мъск намекна, че всички потребители на социалната мрежа X, по-рано наричана Twitter, може да трябва да плащат за достъп до платформата. В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху милиардерът каза, че платежната система е единственият начин за противодействие на ботовете. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Преминаваме към малко месечно плащане за използване на системата“, каза шефът на Tesla и SpaceX.

Не е ясно дали това е просто неофициален коментар или сигнал за по-твърди планове, които все още не са обявени. Мъск отдавна каза, че неговото решение за премахване на ботове и фалшиви акаунти в платформата на социалните медии изисква такса за проверка.

Откакто пое Twitter миналата година, той се опита да стимулира потребителите да плащат за подобрена услуга, която сега се нарича X Premium. Това бе направено чрез предоставяне на платени абонати на повече функции, като по-дълги публикации и повишена видимост в платформата.

Понастоящем обаче потребителите все още могат да използват X безплатно.

Рискът обаче е, че поставянето на X зад платена стена може да загуби голяма част от своите потребители. Това от своя страна може да намали приходите от реклама, които в момента представляват по-голямата част от приходите на компанията.

По време на стрийминга милиардерът разкри няколко нови показателя за X, като каза, че сега тя има 550 млн. „месечни потребители“, които генерират между 100 млн. и 200 млн. публикации дневно.

Мъск не разкрива колко от месечните потребители на платформата са автентични и колко са ботове. Освен това не направи конкретни сравнения с метриките, които Twitter преди използваше. През май 2022 г., преди придобиването от Мъск, Twitter отчете, че има „средно монетизируемо дневно активно потребление“ от 229 млн. души.

Дискусията с Нетаняху имаше за цел да се съсредоточи върху теоретичните рискове на технологията за изкуствения интелект и как той потенциално трябва да бъде регулиран. Мъск обаче използва разговора, за да оспори схващането, че социалната му мрежа толерира речта на омразата и антисемитизма.

Бизнесът за доставка на хранителни стоки Instacart оцени първоначалното си публично предлагане в най-високата част от пазарния диапазон, за да събере 660 милиона долара във второто голямо листване на пазара за една седмица, коментира още Кирилова.

Базираната в Сан Франциско компания продаде 22 милиона акции за 30 долара всяка в понеделник, според изявление. Instacart и настоящите акционери бяха предложили акциите за $28 до $30, диапазон, който беше повишен, след като дизайнерът на чипове Arm Holdings Plc поскъпна с 25% в своя дебют на търговия в четвъртък след най-голямото IPO за годината.

При цената на IPO, Instacart има оценка от 9,9 милиарда долара. Това е рязък спад от нейната оценка от 39 милиарда долара в кръг на финансиране през 2021 г., когато бизнесът ѝ процъфтяваше на фона на пандемични блокирания, но все още я класира като една от най-големите компании, които ще станат публични тази година.

Листването на Instacart, комбинирано с това на Arm, също дава на капиталовите пазари така необходимото облекчение след най-дългата суша за IPO-та от 2009 г. насам в разгара на финансовата криза. Като подкрепен от рисков капитал стартъп за потребители, успехът в търговския дебют на компанията може да отвори IPO пазара за други компании, които искат да станат публични.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.