Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Политиците не дебатират, а правят скандали, за да ги забележат избирателите

Христо Господинов, преподавател по политически науки, в „Бизнес старт”, 05.06.2023

12:05 | 5 юни 2023
Обновен: 13:40 | 5 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Скандалите в парламента показват липсата на каквито и да било идеи и цели. Няма никакъв дебат в парламента, който се води по същество и по смислените въпроси, които са от ежедневието. Когато нямаш какво да произведеш именно чрез такъв тип дебат, ти произвеждаш такива тъпи скандали, които в крайна сметка малко или много трябва да хванат окото на избирателя. Това коментира Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

„Иска ми се да видя най-накрая дебати по същество, искам да видя най-накрая ясно изложени идеи, които да бъдат аргументирано защитени. И които най-накрая да бъдат реализирани. Иска ми се да видя хора, които наистина надграждат на това, което могат. За съжаление обаче, културата ни на дебат и културата на изказване все още е твърде ниска и това е заради все още една генерация политици, при които, за съжаление, това отсъства в тяхното образование”, каза Господинов.

Според него народните представители трябва да разберат, че са в парламента, за да защитават интереса на българския гражданин.

„Те трябва да разберат, че след като са там с тази функция и задача, то те все пак по нещо трябва да са специалисти. Не може да сме специалисти по всичко, както се опитват да бъдат. Освен това трябва да имаме поне някаква автобиография зад гърба си, за да можем да застанем ясно с професионализма си пред хората и да успеем по някакъв начин да им кажем това, което искаме и това, което целим да направим. Когато всичко това отсъства, ставаме свидетели на такъв тип скандали”, обясни събеседникът.

По думите му най-важното, което трябва да се случи и към което трябва да се стремят всички политически партии, е да намерят най-правилната формула за управлението на България, най-правилната формула за това те да бъдат разпознаваеми и в крайна сметка да изпълняват това, което обещават.

Политиците продължават да се дистанцират от хората, от своите избиратели, макар че трябва да е точно обратното - трябва да са сред тях. Ежедневните разговори и срещи, но не онези, които са предварително нагласени, а именно непринудените, са тези, които разбират реално проблемите на хората, отбеляза Господинов.

Според него присъствието на политиците в социалните мрежи до голяма степен не е достатъчно адекватно и те трудно достигат до по-младите избиратели, които активно използват социалните мрежи и медии.

Кои са тънкостите на „професия политик“ вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.