Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

За фламандския бизнес България е врата към Балканите

Томас Де Бюлъ, главен оперативен директор в правна кантора A-Law и Деница Георгиева, юридически съветник в A-Law, в "Бизнес старт", 02.06.2023

12:00 | 2 юни 2023
Обновен: 09:40 | 6 юни 2023
Автор: Галина Маринова

България не е достатъчно добре позната инвестиционна дестинация в Белгия, като има неосъществен потенциал в областта на туризма, селското стопанство и строителството. Ако една белгийска компания иска да се разшири пазарите си в региона на Балканите, то България е една много добра врата. Повече са предимствата, отколкото недостатъците на страната ни като инвестиционна дестинация. Това коментираха Томас Де Бюлъ, главен оперативен директор в правна кантора A-Law и Деница Георгиева, юридически съветник в правна кантора A-Law, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Основната цел на делегацията е да се разкрият по-пълно инвестиционните и бизнес възможностите, които са осъществими между българските компании и тези във Фландрия. Особен потенциал има в сферата на туризма, както и в селското стопанство и строителството, като във Фландрия се осъществява забележителен синхрон между изследователските и научни центрове и бизнеса, което може да бъде от полза за българските предприемачи, подчертаха събеседниците.

България не е достатъчно добре позната инвестиционна дестинация в Белгия, каза гостът. Той даде пример с българските ски курорти, които не са известни на предприемачите във Фландрия, а те биха могли да инвестират, например в областта на туризма тук.

Данъчните системи в двете страни са много близки, като белгийската система дори е използвана като основа за създаването на българската. Установяването на компании също следва много близък модел и това способства за по-лесното стъпване на белгийски компании на българския пазар, както и фактът, че те са много добре приети и се чувстват добре дошли в България, изтъкна Георгиева.

„В България Белгия е изключително познат инвеститор, което е изключително голям плюс за нови фламандски компании, които искат да инвестират. Те използват опита на вече съществуващи фирми, дори и някои от участниците в делегацията вече са активни на българския пазар, но търсят нови партньори за по-голямо развитие на техния бизнес“.

По думите на събеседниците белгийският инвеститор е сравнително консервативен, разчита предимно на информация и подкрепа от страна на държавни институции и агенции и търси за своята търговска дейност пазари с достатъчен обем. Де Бюлъ подчерта, че ако една белгийска компания иска да се разшири в региона, то България е една много добра врата“. „Повече са предимствата, отколкото недостатъците“.

Относно политическата нестабилност, която в момента преживява България, гостът посочи, че всеки бизнес търси предвидимост и стабилност на бизнес средата, но от гледна точка на опита си в Белгия, инвеститорите от тази страна са „свикнали“ с подобни проблеми и се справят добре, като гледат с надежда към бъдещето, че ситуацията ще се стабилизира.

Какви са добрите практики? Как работи агенцията, за да постига високи резултати в поставените цели, а именно да разкрива и спомага изграждането на добри връзки между бизнеса в Белгия и този в останалите държави по света, включително Африка и Азия? Как ЕС успява да се конкурира със САЩ и Азия като инвестиционна дестинация?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.