Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Очаква се спад в цените на пастата, но не и до нивата преди кризата

Димитър Трайков, "Паста Силва", в "Бизнес старт", 26.05.2023 г.

14:07 | 26 май 2023
Обновен: 14:16 | 26 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Цените вече се успокояват, очаква се следващия месец да спадат, а по-следващия, като ожънат новата реколта, да тръгнат още надолу. Това е резултатът от двете последователни кризи, които много пряко засягат производството на паста. Това каза Димитър Трайков, ''Паста Силва'', в предаването „Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

"По наши данни около 60% от прясната паста минава през туризма. Първата Covid-19 криза затвори ресторантите и съответно събра продажбите наполовина. Когато този ефект започна малко да се възстановява,  дойде втората криза - с войната и тоталната несигурност за бъдещето. Това особено много се отнася до брашното и житото".

Италия изнася брашно за цял свят. Тя не може да произвежда сама цялото това количество. В този смисъл първите месеци на затваряне на пътищата на житото към Италия ограничиха преработката. Цялата тази несигурност влияе в повишение на цената. Цената на пастата не е само брашно, а включва горива, транспорт, заплати. Много от тези компоненти на цената върнаха нивата си, но трябва да бъдем наясно, че най-вероятно няма да се стигне до цените от преди кризите. Най-малко защото инфлацията повиши доходите, а това е компонент в цената, уточни Трайков.

Относно производителите на паста в България и последиците вследствие на световните икономически кризи, Трайков коментира, че кризите се отразяват по същия начин като на италианските производители, както и на останалите, а последиците са ръст на цените. Той подчерта, че в момента ситуацията се успокоява, но е важно хората да разберат защо цената на житата спада, а на пастата - не. "Повечето компании работят с дългосрочни договори, съответно дори и днес житото да дойде на по-ниска цена, то е купено предварително за напред т.е цената на брашното или семолата ще падне след един месец".

"След един месец идва при нас, ние обаче сме заредили брашно на високата цена за следващия един месец, тоест още един месец ние трябва да го преработим и не можем да го продадем на ниската цена. След това тази стока отива в магазина. Магазинът се е заредил за още един месец напред и всъщност това е един период от 3-4 месеца, в който високата цена просто се пързаля, докато премине този процес още веднъж на по-ниска цена. И понеже цената поетапно се качва и поетапно се връща, в този смисъл тези вълни в цените се отразяват по-бавно или стигат по-бавно до крайния потребител. Очаквам новото жито да е ожънато юни месец. Тоест най-късно до края на лятото. Възможно е и малко по-рано пастата да започне да се връща към нормални цени у нас".

Освен с икономическите кризи, кулинарният бранш трябва да се справя и с предизвикателствата на веригите за доставки. ''Сроковете за изпълнение стават все по-кратки и човек непрекъснато трябва да обновява процеса си на работа, за да може да отговори на тези изисквания'', разказва Трайков.

''Новият свят е бърз и модерен и очаква веднага да получи това ,което му е потрябвало преди 5 минути. В този смисъл - трудно е, но има начин.''

За Трайков в този бранш, освен качеството на суровината, от огромно значение е и качеството на технологията. ''Паста Силва'' работи с технолози и с мелници в Италия и Трайков споделя, че на фона на 90-те години, когато е основана компанията, сега комуникацията с тях е много по-лесна, защото всичко става на място. Според него италианската кухня е много близка до нашата и затова е толкова добре приета у нас.

''Автентична италианска паста у нас се прави с много ноу-хау и никакъв компромис със суровините! Цената на компромиса се отразява на продажбите. В момента, в който човек направи компромис и произведе ''почти нещо'' клиентите отказват да го купуват."

Димитър Трайков подчертава, че когато говорим за качествена паста е необходимо да разграничаваме прясната от сушената, тъй като сушената паста е компромисният вариант. По негови думи в контекста на качествена паста е най-добре да се търси охладена или замразена, която не е бланширана предварително. Това съхранява автентичния вкус.

''Ако човек иска да опита наистина автентична италианска паста, мога да му препоръчам да отиде в Италия, да влезе в първото село от 5 къщи и гарантирам, че ще получи нещо каквото не е опитвал . Там където е големият туризъм качеството е компромисно. Автентичният вкус е в малките села, където няма много туристи.''

Трайков изтъква новите тенденции в храненето: по-здравословно, по-качествено, по-малко. В този смисъл на пастата трябва да се гледа като на база за едно ястие, защото в действителност това, което се променя е гарнитурата върху нея.

Работи ли компанията с чужди пазари и как се променя вкуса на българите?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.