Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Заплахите към училищата не са хакерски атаки, а опит за всяване на страх

Мартин Малинов, експерт по киберсигурност в SoCyber, в „Бизнес старт”, 31.03.2023

12:41 | 31 март 2023
Обновен: 14:07 | 31 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Заплахите към българските училища не са хакерски атаки, на практика това е просто едно имейл съобщение, което може да бъде изпратено от когото и да било, не е нужно отзад да стои сериозна организация. Всеки може да си направи безплатен имейл адрес и да започне да пуска подобни съобщения. Тук не говорим за пробив в защитите и в киберсигурността на училищата, защото няма как да бъде предотвратено влизането на такъв имейл. Така че това е по-скоро опит за всяване на страх в обществото, без да има по-сериозна техническа насоченост от гледна точка на киберсигурността, коментира Мартин Малинов, експерт по киберсигурност в SoCyber, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

„Това не е хакерска заплаха, но въпреки това се спира училищната дейност, нарушава се работният процес на родителите и това има отражение върху цялата екосистема”, подчерта Малинов.

По думите му българската образователна система е уязвима на кибератаки толкова, колкото и другите държавни институции.

„Много от училищата използват по-стари операционни системи и сървъри, които са спрени от поддържа от преди десетина години, но вече започнаха да се приемат по-сериозни мерки и това е положителен знак”, посочи събеседникът.  

Размерът на инвестицията, която трябва да се направи, за да се подобри киберсигурността на институциите, зависи от това колко ценна е  информацията, която искаме да защитим.

Освен инвестиции от финансова гледна точка трябва да се инвестира и в обучение на служителите, които са в държавната администрация, тъй като човешкият фактор в киберсигурността е изключително важен.

„Няма значение какви системи, софтуери и защити слагаме на приложно и на  системно ниво, ако човешкият фактор ни е най-уязвимото нещо”, изтъкна Малинов.

Що се отнася до ролята на изкуствения интелект в обезпечаването на киберсигурността, експертът отбеляза, че през последните месеци са се разработили много сериозни модели на AI, които досега не сме виждали и не сме знаели, че въобще се работи по такова нещо. Изкуственият интелект започна да навлиза и в киберсигурността и започват да се разработват продукти в тази насока, чиято цел е да защитят бизнесите, като, разбира се, изкуственият интелект може да служи и за зловредни намеси.

Какви нови продукти разработва SoCyber и какъв е интересът към платформата за управление на уязвимости „Кикимора” може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.