Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Отчетът на Micron разочарова, но прогнозата дава надежди за целия сектор

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 29.03.2023

12:41 | 29 март 2023
Автор: Антон Груев

Американският технологичен концерн Micron Technology Inc., най-големият американски производител на чипове за памет, зададе по-добра прогноза за текущото тримесечие, отколкото се опасяваха някои анализатори, което породи надежда, че най-лошото от жестокия спад в индустрията може би е отминало. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов

Приходите от продажби ще достигнат 3,9 млрд. долара през третото фискално тримесечие, се казва в изявление на компанията от вторник. За сравнение, средната оценка на цитираните от Bloomberg анализатори е в размер на 3,75 млрд. долара. Компанията обяви и увеличаване на броя на съкратените работни места.

„Складовите наличности на клиентите се подобряват и очакваме постепенно подобряване на баланса между търсенето и предлагането в отрасъла", е цитиран в прессъобщението на компанията главният изпълнителен директор Санджай Мехротра. Компанията постигна печалба за второто тримесечие, която съответства на прогнозите ѝ „в предизвикателна пазарна среда", каза той.

Прогнозата показва, че пазарът на чипове за памет може да е готов за завръщане към растежа след труден период. През изминалата година рязкото намаляване на потребителското търсене накара клиентите на Micron да намалят поръчките си. Вместо да купуват нови чипове, те се занимават с натрупването на излишни запаси - сценарий, който отдавна тормози индустрията на паметта след години на бум.

Акциите на Micron поскъпнаха с около 1% в следборсовата търговия след съобщението. Книжата поскъпнаха с 19% тази година на фона на надеждите, че най-лошият спад в индустрията е отминал, като затвориха на ниво от 59,28 долара за брой в редовната търговия във вторник в Ню Йорк.

Компанията прогнозира загуба от около 1,58 долара на акция през текущия период, която включва 45 цента еднократен ефект, свързан с отписване на 500 млн. долара на материални запаси. Анализаторите очакваха загуба от 84 цента на акция. 

Производителите на телефони и компютри се сблъскват със слаби потребителски разходи, предизвикани от нарастващата инфлация. Чиповете на Micron, които съхраняват и подпомагат обработката на информация в такива устройства, са особено уязвими към колебанията в търсенето, тъй като продуктите на конкурентни компании са пряко взаимозаменяеми и се търгуват като стоки. 

Бързите колебания в баланса между търсенето и предлагането могат да накарат производителите да продават компонентите на по-ниска цена, отколкото са разходите за тяхното производство. Въпреки че през последното тримесечие Micron е доставил повече чипове за компютърна памет, приходите все пак са се свили, тъй като цените са спаднали с около 20%.

Преди три месеца Micron обяви мерки за съкращаване на разходите, включително намаляване на работната сила с 10% и забавяне на инвестициите в ново производство. Въпреки че през втората половина на годината картината на приходите ще се подобри, ситуацията с рентабилността ще остане трудна, заявиха от Micron.

Повече по тази тема, както и още технологични новини може да прочетете на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.