Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Intel очаква милиарди долари по-ниски приходи заради спад в продажите на компютри

Елена Кирилова, редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 27.01.2023

12:00 | 27 януари 2023
Обновен: 12:05 | 27 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Intel даде една от най-мрачните тримесечни прогнози в историята си, след като спадът на продажбите на персонални компютри нанесе удар на бизнеса на производителя на чипове, разказа Елена Кирилова, редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Компанията прогнозира изненадваща загуба за текущия период и диапазон на приходите от продажби, който не отговори на очакванията с милиарди долари. В долния край на диапазона на Intel приходите ще бъдат най-малките за тримесечие от 2010 г.

Това е болезнено признание за компания, която се опитва от много години да направи завръщане под ръководството на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер, който пое ръководството през 2021 г. Спадът на основния бизнес на Intel (компютърните чипове) след пандемията попари усилията за връщане на финансовите резултати в по-добри рамки. Вместо това компанията не спира да губи позиции.

„Бих искал да напомня на всички, че сме на едно многогодишно пътуване“, коментира Гелсингер при представянето на резултатите.

Цената на акциите на Intel спадна с близо 10% късно в четвъртък. По-рано книжата приключиха борсовата сесия на ниво от 30,09 долара. От началото на годината цената на акциите нарасна с 14 на сто, отчасти заради ралито на книжата на компаниите за чипове, но сривът по време на следборсовата търговия заплашва да изтрие по-голямата част от това постижение.

Последните резултати и прогноза са „много слаби“, пише анализаторът на Wells Fargo & Co. в бележка. Освен това компанията не даде прогноза за цялата година, което допълва несигурността.

Отвъд Intel данните подсказват, че отслабналото търсене на персонални компютри може да продължи тази година, а резултатите натежаха на акциите на производители на чипове като Advanced Micro Devices и Nvidia.

Intel прогнозира, че брутният ѝ марж ще бъде 39% през първото тримесечие. Това е с 14,1 процентни пункта по-малко спрямо същия период година по-рано и с над 10 пункта по-малко от този на най-близкия конкурент – AMD.

Приходите от продажби за първото тримесечие ще са между 10,5 млрд. и 11,5 млрд. долара, обяви Intel. За сравнение средната прогноза на Wall Street е за 14 млрд. долара. Intel очаква да загуби по 15 цента на акция през тримесечието, като се изключат някои елементи. Анализаторите прогнозираха печалба от 25 цента на акция.

За да се върне на точния път, компанията има нужда производителите на компютри да се справят бързо със складираните си запаси и да се върнат към поръчването на компоненти. Това би помогнало на Intel да укрепи финансите си, които вече бяха изправени пред предизвикателство от амбициозните ѝ планове за подобряване на технологиите.

Intel свива разходи, за да се справи със забавянето. Преди три месеца тя заяви, че намаляването на броя на служители, забавянето на разходите за нови заводи и други мерки за затягане на колана ще доведат до спестяване на 3 млрд. долара тази година. Тази сума ще нарасне до 10 млрд. долара годишно до края на 2025 г., обявиха от компанията.

Съгласно неговия план Intel има за цел да ускори въвеждането на нови производствени технологии. Освен това той планира да построи фабрики в САЩ и Европа, измествайки концентрацията на производството далеч от Азия.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.