Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Обезлесяването в ЕС може да бъде спряно с иновативни средства като ДНК анализи

Никола Рахнев, Гората.бг, в "Бизнес старт", 07.12.2022

12:30 | 7 декември 2022
Обновен: 12:30 | 7 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Новите мерки на Европейския съюз против обезлесяването е много важна стъпка в правилната посока за климатична и въглеродна неутралност, като според предварителна информация за осъществяване на контрол ще могат да се използват иновативни средства, като ДНК анализ на продуктите, сателитни изображения на база декларираните източници на продаваната в ЕС дървесина.  Това каза Никола Рахнев, Гората.бг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Предвидени са солидни глоби за компаниите, продаващи стоките си в ЕС, чиито вериги за доставки допринасят за унищожаването на горите, които могат да достигнат до 50% от оборота. Но е притеснителен моментът с декларативния подход, не са уточнени контролните механизми, европейската структура, която ще идентифицира нарушенията, както и дали контролът ще се осъществява на местно ниво от всяка държава, подчерта Рахнев.

Европейския съюз постигна съгласие за нов закон, свързан с обезлесяването. От компаниите ще се изисква да изготвят декларации за надлежна проверка, доказваща, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите преди да продадат стоките си в ЕС или ще могат да бъдат изправени пред солидни глоби. 

Основната бизнес функция е максимализиране на печалбата, така че не можем да разчитаме, че само моралът на бизнеса ще бъде възпиращ фактор, но все пак големите глоби и добрият механизъм за контрол, който вероятно ще бъде създаден, ще имат ефект, добави гостът. 

"Тук не говорим само за дървесина, а и за производство на говеждо месо, на какао, кафе и др. Най-евтино в целия свят е да се отсекат гори и да се превърнат площите в пасища или плантации, за да се произвежда. Съвсем различно е като производствена себестойност да запазиш тези гори". 

Желателно е инициативата да се разпространи в глобален мащаб, в държави извън ЕС, защото съюза едва ли генерира повече от 7-8% вреди, които са свързани с директивата за обезлесяването, заяви събеседникът. Той даде пример с възпиращите мерки в Европейския съюз за употребата на пластмаса, но подчерта, че днес европейците генерират под 3% от световното замърсяване с пластмаса. 

За състоянието на горите в България Рахнев каза, че общественото мнение показва, че липсва доверие в институциите в България по отношение на стопанисването на горите и дърводобива, като 99% от потребителите на платформата "Гората.бг", показва наскоро проведена анкета.

"Има системни злоупотреби и най-често те са превишаване на позволителните за сеч - сече се повече, отколкото законът и добрите практики и нормативни документи указват. Обемите на тази незаконна сеч са от порядъка на 200 млн. лв. годишно. Като се използва огромно количество влияние - в много населени места, където дървесината и дървата за горене са от ключово значение, това е и политически инструмент за печелене на избори".

Официалната статистика в България рисува много розова картина, на която не може да се вярва. Тя сочи, че горските площи в България и качественият им състав се увеличават, но не се отразяват точно незаконната сеч, самовъзобновяването на гората, както и залесяването на гората, изтъкна гостът.

Горите не са само дървен материал, подчерта Рахнев. "Те имат много повече функции", като започнем от въздуха, който дишаме, имат и водохранни функции, а и са противодействащи на ерозията и свлачищата. При различно управление и видов състав на горите бедствия като наводнения и свлачища могат да бъдат минимизирани и дори избегнати. Екосистемните им функции също могат да бъдат много ценни и вероятно биха могли да донесат много по-голяма икономическа полза от дърводобива, ако се разработят правилно и се действа в тази посока. Нужна е национална стратегия, усилия и действие. 

Как може да се противодейства на незаконната сеч? Как едно интуитивно приложение "Защити гората" може да съдейства и да активира гражданската инициатива за реалното опазване на българските гори? Има ли случаи на саморазправа при подаване на сигнали и какъв е изходът? Какви са бъдещите инициативи на "Гората.бг"?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.