Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

По чорапи към САЩ: Българската Stinky Socks стъпи стабилно на американския пазар

Христо Петков, съосновател на компанията Stinky Socks, в „Бизнес старт”, 30.11.2022

14:45 | 30 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Радвам се, че успяхме да стъпим стабилно на американския пазар. Опитвахме да го направим през последните пет години и вече имаме сериозно партньорство, което може да порасне изключително много. Това сподели Христо Петков, съосновател на компанията Stinky Socks, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Трудностите, които ни съпътстваха, бяха свързани с това да убедим партньорите ни защо сме по-интересни. Като цяло ние имаме по-различна история от всички останали конкуренти и идваме от страна, за която много малко хора в сноуборд индустрията знаят.

„Доста години работихме върху това да популяризираме България като сноуборд дестинация, което ни помогна след това да влезем и в магазините с продукта ни”.

Обратната връзка от веригата, с която работим, е изключително и само позитивна. Ние залагаме на изключително качествен продукт, който е трудно да се намери в нашата категория на пазара. С фабриката, с която работим в България, разработихме структура на чорапите ни, която трудно се изработва по принцип. Използваме много високо качество памук и е скъпо за производство. Много брандове предпочитат доста по-лесния начин и по-конвенционални прежди, което води до по-различно качество и усещане при носенето на чорапите.

Нашето производство на 100% се намира в България и възнамеряваме то да остане тук. От тази година вече не използваме пластмаса, като заменихме торбичките, в които опаковаме чорапите, с биоразградими, които също са произведени в България макар да ни отне 4-5 години да намерим правилния производител.

Коментирайки повишаващите се цени на материалите, събеседникът каза, че цената на крайния продукт на компанията Stinky Socks не е нараснала.

„Намаляваме маржа към нас за сметка на обемите. С това партньорство в САЩ вдигнахме значително обемите и се надяваме да успеем през обеми да печелим, а не през марж”.

Американският пазар е в нашия фокус, но от шест месеца работим и към Латинска Америка, където също желаем да стъпим, каза Петков.

Как Stinky Socks ще разширят портфолиото си и какви са трудностите при налагането на български бранд в чужбина?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.