Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Има реална опасност България да не изпълнява ангажиментите си към НАТО от 2023 г.

Димитър Ставрев, редактор на сп. "Криле", в „Бизнес старт”, 28.11.2022

11:55 | 28 ноември 2022
Обновен: 11:57 | 28 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Има реална опасност от средата на следващата година България да не може да изпълнява мисията на НАТО Air Policing, съответно да не може да изпълнява ангажиментите си към Алианса. Тази възможност е напълно реална и според мен ще се случи. Това каза Димитър Ставрев, редактор на сп. "Криле", в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Министерството на отбраната е изпратило искане за предоставяне на самолети като помощ до Франция, Швеция, САЩ и Израел.

„Това са държавите, които биха могли да ни предоставят самолети, стига да имат свободни”, посочи събеседникът.

Първоначалните срокове за доставка на първите осем самолета Ф-16 бяха за 2023 година, но официално засега закъснението е две години. По новия договор, който току- що беше ратифициран от Народното събрание, останалите осем самолета трябва да дойдат до 2027 година.

Бройката от 16 самолета е определена чрез строго научни доводи и е изчислена на база дежурствата в мисията на НАТО Air Policing, които са 365 дни в годината. Нужните самолети за тази цел са между 16 и 20 броя, но българските BBC изпълняват и други мисии.

„Затова 16 самолета е минималният брой, необходим само за Air Policing”.

По думите на събеседника отпуснатите от правителството  средства за съпътстваща инфраструктура в размер на 300 милиона лева са били изразходвани изключително неефективно, а правителството наскоро е отпуснало още 60 милиона лева.

„В авиобаза „Граф Игнатиево” е започнато да се работи по отделни проекти. Първо трябва да се направи цялостен ремонт на пистата и да се изградят необходимите системи за обслужването на Ф-16, защото те се различават от тези, които обслужват МИГ-29”, каза Ставрев и изрази надежда тази инфраструктура да бъде готова преди идването на първите самолети Ф-16.

Основните предизвикателства пред военната авиация у нас са свързани с липсата на резервни части и възможността за ремонт в Русия, Украйна и Беларус, където тези ремонти бяха извършвани досега.

Една от другите спешни нужди на българските ВВС е придобиването на нови трикоординатни цифрови радари, защото използваната сега техника е от 60-те - 70-те години на миналия век и многократно е надхвърлила целия си предвиден ресурс. Зенитно-ракетните комплекси в авиацията също са на края на своя жизнен цикъл и там също трябват доста милиони за тяхната замяна.

От военните вертолети в момента летят два от 12 –те хеликоптери „Кугар” поради липса на пари за поддръжка.

„Народното събрание и българското общество трябва да свикнат с мисълта, че ако искаме да имаме адекватни ВВС и армия, в следващите години рязко трябва да се увеличи бюджетът за отбрана. Поставената цел от НАТО е достигане на 2% от БВП за отбрана, а вече се говори за 2,5% дори за 3%”, изтъкна Ставрев.

България е все още на около 1,43% тази година, а догодина би трябвало да стигнем 1,85% и през 2024 година да достигнем 2%. Но при положение, че НАТО вече говори за 3%, то ние пак изоставаме.

Ще се увеличат ли кадрите във военната авиация и какво е качеството на преподаване за специалисти във военната авиация?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.