Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Amazon посреща Черния петък със стачки в 40 страни

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 25.11.2022 г.

13:10 | 25 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Хиляди работници в складове на Amazon в около 40 страни планират да участват в протести, за да съвпаднат с разпродажбите на Черния петък, един от най-натоварените дни в годината за онлайн пазаруване. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Служителите в САЩ, Обединеното кралство, Индия, Япония, Австралия, Южна Африка и в цяла Европа настояват за по-добри заплати и условия на труд, докато кризата с разходите за живот се задълбочава, в кампания, наречена „Накарайте Amazon да плаща“. Кампанията се координира от международна коалиция от профсъюзи, с подкрепата на екологични и граждански групи.

„Време е технологичният гигант незабавно да прекрати своите ужасни, небезопасни практики, да уважава закона и да преговаря с работниците, които искат да подобрят работата си“, каза Кристи Хофман, генерален секретар на UNI Global Union, един от организаторите на кампанията.

Напрежението с работниците е дългогодишен проблем в гиганта за електронна търговия, който се сблъсква с оплаквания от нечестни трудови практики, както и от активизъм на служителите и синдикални движения в някои складове. В момент, който се смяташе за преломен, работниците в склад в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, гласуваха по-рано тази година да се присъединят към нов синдикат.

В същото време американският технологичен концерн Apple Inc. заяви, че работи по разрешаването на проблема с оплакванията на работниците в най-голямата фабрика за iPhone в Китай, след като тази седмица полицията беше заснета да бие протестиращи служители в завода, а в четвъртък те започнаха да напускат.

Работнически групи критикуваха Apple, че не защитава адекватно правата на работниците в огромния завод в Джънджоу, управляван от Foxconn Technology Group, където се произвеждат повечето от моделите iPhone 14 за света. Работниците влязоха в сблъсък с полицията във вторник, ядосани от забавените плащания на бонуси и условията в завода, който повече от месец се бори с епидемия от Covid-19.

В четвъртък Foxconn обвини за случилото се „грешка при въвеждането на данни в компютърната система“, възникнала по време на процеса на назначаване, в резултат на което новите служители са получили договори, предназначени за съществуващите работници. Компанията заяви, че гарантира, че на новонаетите лица ще бъде изплатено договореното и в съответствие с официалните пакети за наемане на работа.

Според текстови съобщения, изпратени до тях от отдела за човешки ресурси на компанията, показани от работниците на The Wall Street Journal, Foxconn предлага на новоназначените работници, които искат да напуснат работата си и да се върнат у дома, плащане в размер на 10 000 юана, което се равнява на 1400 долара.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.