Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple очаква приходи от близо 130 млрд. долара в периода на празниците

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 19.10.2022

12:35 | 19 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Американският технологичен концерн Apple Inc. представи първия си преработен iPad от пет години насам, както и нов по-бърз Pro модел и по-евтин телевизионен приемник, с което се стреми да привлече нови потребители, тъй като се очаква поредното рекордно празнично тримесечие, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Най-новият iPad Pro вече е снабден със същия чип M2, използван в последните компютри Mac, а базовият iPad получава нов дизайн и нов порт за зареждане, съобщи компанията във вторник в поредица от онлайн съобщения. Междувременно новото устройство Apple TV е с по-ниска цена и повече място за съхранение.

Промените спомагат за съживяването на продукти, които често остават в сянката на iPhone на Apple - най-големият източник на приходи за компанията. iPad генерира около 9% от приходите на технологичния гигант и се радваше на оживление в първите дни на пандемията, въпреки че също пострада от кризата с доставките. Продуктите на компанията за дома, част от подразделение, което включва Apple TV, както и смарт часовници и високоговорители, генерират близо 11% от приходите през миналата година.

Очаква се Apple да генерира приходи от над 128 млрд. долара през декемврийското си тримесечие, което е с около 4% повече от предходната година. Това е по-бавен ръст в сравнение с последните празнични периоди, но компанията се бори с колебливите потребителски разходи, инфлационния натиск и страховете от рецесия

Netflix Inc. отново расте и Холивуд може да въздъхне с облекчение. През третото тримесечие лидерът в стрийминга е добавил 2,41 млн. клиенти, надминавайки вътрешните прогнози, както и очакванията на Wall Street. Netflix отбеляза ръст във всички региони на света и заяви в писмо до акционерите във вторник, че очаква да регистрира още 4,5 млн. потребители в световен мащаб през този период.

Макар че Netflix не расте толкова бързо, колкото преди няколко години, най-популярната телевизионна мрежа в света се връща към положителната тенденция. Повече клиенти се регистрират, отколкото в началото на годината, съобщи компанията във вторник. Това е добра новина за инвеститорите в Netflix и нейните конкуренти, които претърпяха големи сривове на фондовия пазар по-рано през годината. 

„Слава Богу, че приключихме с тримесечията на свиване“, заяви съоснователят и председател на борда на директорите Рийд Хейстингс по време на онлайн интервю с анализатора Дъг Анмут. 

Силният набор от нови програми привлече милиони нови зрители през третото тримесечие. Периодът започна с нови епизоди на Stranger Things, един от най-популярните телевизионни сериали в света. Netflix пусна и корейския хит Extraordinary Attorney Woo, филмите "Сивият човек" и "Пурпурни сърца", както и истинската криминална драма Monster: The Jeffrey Dahmer Story - вторият по популярност оригинален сериал на английски език.

Приходите за тримесечието са нараснали с 5,9% до 7,93 млрд. долара, надминавайки прогнозите на анализаторите. Печалбата от 3,10 долара на акция също надхвърли прогнозите, а броят на плащащите клиенти се е увеличил до 223,1 млн.

Покупката на Meta Platforms Inc. на търсачката за GIF Giphy за 315 млн. долара ще бъде блокирана отново от антитръстовия орган на Обединеното кралство, с което ще се сложи край на годините несигурност около сделката. 

Органът за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) заяви във вторник, че ще нареди на Meta да продаде Giphy Inc. за втори път, след като апелативен съд върна решението на регулатора за преразглеждане. Подходящият купувач ще бъде определен на по-късна дата. 

Решението е взето, след като през миналата година CMA нареди на Meta да прекрати сделката след задълбочено проучване, което установи, че обвързването би могло да намали конкуренцията между платформите за социални медии. Meta, която нарече констатациите „ирационални", обжалва пред лондонски съд. След като съдиите откриха проблеми в процеса на проучване, сделката беше върната на агенцията за ново разглеждане.  

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.