Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Торовият завод "Неохим"-Димитровград спира работа в очакване на по-евтин газ

инж. Мирослав Димитров, изп. директор на "Неохим" и зам.- председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в „Бизнес старт”, 29.07.2022

13:15 | 29 юли 2022
Обновен: 20:38 | 29 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Планираното за месец август увеличение на цената на природния газ е съкрушителен удар срещу българската индустрия. Ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз”  в размер на 287 лева за мегаватчас, ще преустановим производството си и не е ясно до кога. Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас може би няма да оцелеят. Това каза инж. Мирослав Димитров, изпълнителен директор на "Неохим" и заместник-председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„В момента цяла Европа е в колапс, като сравнително малко са предприятията от нашия бранш, които все още работят. По-високата цена на газа ще бъде пагубна за нас. Като цяло в Европа се убива химическата индустрия и индустрията като цяло. Няма да се учудя, ако производствата започнат да се преместват в посока към Африка, например. Към този момент ние сме спрели продажбите на стока, тъй като очакваме да видим каква ще е цената (на газа), за да може да направим нашите калкулации и да я предложим отново на пазара". 

Близо 700 души работят в „Неохим“, каза Димитров. На въпрос дали работниците ще бъдат пуснати в отпуск, събеседникът отговори:

„Сега ще започнем капиталния си ремонт. В зависимост от това колко продължи тази ситуация, ще предприемем други действия, надявам се да не се стига до там. Зависи какво ще предприеме българската държава и Европейския съюз. За нас е важно каква ще бъде цената на природния газ, на нашите продукти и дали е възможно да работим на печалба, за да има смисъл.“

Въпреки че бяха обещани компенсации за природния газ, не виждаме действия в посока на изплащането им. Според нас е необходимо да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още имаме договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни.

Вчера излезе информация, че ще има доставки с танкери, но по думите на събеседника трудно ще бъде компенсиран тръбният газ само с доставки на LNG с танкери. Необходимо е да знаем дали има дългосрочни договори, дали „Булгаргаз” планира дългосрочни договори за 2023 година, с което да обезпечи потреблението в България, подчерта инж. Димитров.

Разчитаме на азерския газ, но той ще осигури само една трета от годишното ни потребление. Топлофикациите работят основно зимните месеци, което означава, че той няма да бъде дори една трета от потреблението ни през зимата, посочи събеседникът.

Очакваме действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза. „Неохим” е предприел необходимите действия, за да обезпечи договорите си, които има с клиенти и за целта сме заделили стока на склад.

„Разчитаме нещата да се подобрят, но честно казано не сме много обнадеждени към този момент”.

При цена на природния газ около 140 лева за мегаватчас  - каквато беше тя през април и каквато беше обещано да бъде запазена по един или друг начин чрез компенсации, ще можем да изплащаме заплати, останалите задължения на дружеството и да сме на печалба.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.