Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Азитските компании за чипове увелиха капитализацията си с 30 милиарда долара

Бойчо Попов, Investor.bg, "Бизнес старт", 07.07.22

13:50 | 7 юли 2022
Обновен: 16:23 | 7 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Samsung предизвика рали на азиатския пазар с последния си финансов отчет като успокои пазарните притеснения относно разходите за материали в индустрията за чипове на стойност 550 милиарда долара. Това разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Samsung Electronics Co. отчете 21% скок на приходите, успокоявайки най-лошите страхове на инвеститорите относно въздействието на отслабването на потребителското търсене и рязко нарастващите разходи за материали.

Резултатите на най-голямата компания в Южна Корея, която е сред първите големи технологични фирми, които отчетоха печалби след ключовото тримесечие, помогнаха за покачване на азиатските акции в четвъртък. Въпреки че остават опасения относно дългосрочното въздействие от потенциална глобална рецесия, инвеститорите се възползваха от експанзията на най-високата линия на Samsung като знак, че запасите от чипове може да са били свръхпродадени.

Акциите на Samsung поскъпнаха с 3,2% в Сеул, докато другият производител на памети SK Hynix Inc. се покачи с 2%. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. скочи с 5%, а по-малкият конкурент United Microelectronics Corp. скочи със 7,3% в Тайпе. TSMC ще отчете месечните си продажби в петък.

Четирите азиатски производителя на чипове спечелиха общо около 30 милиарда долара пазарна стойност сутринта. Въпреки това рали, те остават надолу за годината, отразявайки несигурността в по-дългосрочен план.

В същото време Apple планира да пусне предпазна опция наречена „lockdown“ за iPhone, iPad и Mac. Тя е предназначена за защита срещу шпионски софтуер от хакери, които работят за определени правителства. Въпреки че само няколко държави изглежда имат ресурсите да разработят собствени инструменти за хакване на мобилни телефони, частни компании като NSO Group в Израел продават софтуер за хакване на телефони на правителствени агенции по света от години. Нарастващият проблем с наемането на хакери накара Apple да заведе федерално дело в края на миналата година срещу NSO Group за проникване в iPhone и други продукти на Apple. В своята жалба Apple обвини служителите на NSO Group, че са „създали изключително усъвършенствана машина за кибернаблюдение, която се използва към рутинна и явна злоупотреба“.

В иска в калифорния Apple твърди, че тези инструменти позволяват на суверенни държави да атакуват потребители, които разполагат с информация, която интересува клиентите на NSO. За разлика от типичните хакерски атаки, при този тип не е нужно потребителят да кликне върху линк, за да позволи на външния софтуер да се сдобие с информацията от телефона.

Компанията NSO, която беше включена в черния списък от Министерството на търговията на САЩ, отрече да е извършила неправомерни действия и каза, че нейните продукти са били използвани за осуетяване на тероризъм. Подобен аргумент се използва от NSO и в дело от 2019 заведено от Meta. Сега NSO заяви, че приветства всякакви решения, които защитават непрокосвиността и правата на човека.

Според Рон Дейбърт този режим ще намали възможността за атаки и ще увеличи разходите на компаниите за шпионски софтуер. С течение на времето Apple ще укрепи опциите на това меню и обещава да даде възнаграждение от 2 милиона долара на изследователи, които открият грешки в него.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.