Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Никола Симон, Mеlexis: За микрочиповете в ЕС трябва екосистема, фокус и достъп до капитал

Никола Симон, вицепрезидент "Развойна дейност и качество на продуктите" в Melexis, "Бизнес старт", 27.05.2022 г.

12:42 | 27 май 2022
Обновен: 14:34 | 27 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският акт за чиповете може да ускори развитието на полупроводниковата индустрия в България и да осигури механизма за дългосрочен растеж. За Европейския съюз ще е важно да изгради своя собствена визия за индустрията - различна от тази на САЩ и Азия - и да действа заедно, а не всяка държава поотделно, за да постигне целта си за 20% дял от световното производство на чипове. Това каза Никола Симон, вицепрезидент "Развойна дейност и качество на продуктите" в Melexis, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Европейската комисия предложи през февруари т.г. законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act), който предстои да бъде одобрен от Европейския парламент. В него има набор от мерки за гарантиране на сигурността на доставките, устойчивостта и технологичното лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения.

През 2022 г. Melexis възнамерява да въведе в ескплоатация новата си производствена база в София - проект, който е започнал преди пет години.

"С новата сграда ние ще прибавим 15 000 кв. м площ към съществуващата - 7500 кв. м. Също ще имаме повече площ за R&D дейности, което означава разработване на нови продукти и иновации в света на полупроводниците. Търсенето е налице и нашият пазарен дял се увеличава. Опитваме се да разработваме нови продукти за нови сфери на приложение – в автомобилния сектор, но и извън него."

Компанията ще увеличи екипа си за R&D в България заради огромната нужда от нови разработки, каза Симон.

Ще отнеме време преди да се усетят ефектите от Европейския акт за чиповете, тъй като трябва да се развие екосистемата, предупреди Симон.

"Изключително важен елемент е в коя област иска да се насочи Европейският съюз. Има огромно разнообразие от приложения и технологии - за супермощни компютри, за научни изследвания и машинно обучение, за много напреднали технологии, за високоволтови полупроводници, които се влагат в автомобилите - тези технологии са много различни и са в две крайности. А между тях има много други технологии, където е дейността на Melexis – високоволтови полупроводници, сензори с най-различни приложения. Важно е Европейският съюз да знае къде иска да отиде... Въпросът не е само да има производство на чипове, а да бъде изградена голяма екосистема в Европа."

Според Симон ЕС не трябва просто да копира практиките на Азия и САЩ, "а да използваме европейския акт и да надградим направеното дотук, имайки предвид нашите знания и силни страни". Ще бъде особено полезно да се засили връзката между изледванията в университетите и бизнеса - нещо, което е силно застъпено в САЩ.

Важна част от стратегията трябва да бъде капиталът и достъпът до фондовете на Европейският акт за чиповете от страна на малките и средни предприятията и стартъпите, за да не се получи дисбаланс, каза Симон.

"Важно е и да има общ възглед в Европейския съюз по отношение на акта за чиповете, а не всяка държава в Европа да действа самостоятелно."

„В Melexis се опитваме да растем в сектора на полупроводниците, но това е дълго пътешествие - изграждането на компетенции и инвестициите. Тук инвеститорите няма да кажат: „Ще вложа парите си утре, а вдруги ден ще имам възвращаемост.“ При микрочиповете възвращаемостта на инвестицията е по-дълга и това е една от причините Европейският съюз да подкрепи този сектор,“ каза събеседникът.

Не е възможно на този етап да се прогнозира кога ще свърши кризата за чипове, а и различните сектори са афектирани по различен начин, но новите инвестиции в САЩ и Азия вероятно ще освободят производствен капацитет през 2023 г. Предлагането вероятно ще нарасне и търсенето ще се ребалансира.

„Има и други фактори, които трябва да се вземат под внимание. Ще бъде интересно какъв ефект ще има инфлацията, защото ако търсенето внезапно падне, това ще окаже влияние. Геополитическата ситуация по света, ситуацията с COVID в Китай, войната в Украйна – все още не може да оценим напълно какво ще бъде тяхното влияние за баланса между търсене и предлагане... В автомобилната индустрия, за която работим, ситуацията е по-деликатна."

Инвестициите, които ще доведат до балансиране между търсене и предлагане, ще отнемат повече време, добави Симон.

Повече за плановете на Melexis и академията им за развитие на кадри може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.