Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Alibaba отчете най-бавния ръст на приходите си заради Covid в Китай

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 27.05.2022 г.

12:30 | 27 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Alibaba Group Holding Ltd. отчита най-бавния ръст на приходите за второ поредно тримесечие, откакто стана публична през 2014 г., а китайският гигант за електронна търговия каза, че предизвикателствата от Covid-19 сериозно се отразяват на бизнеса му в Китай. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Въздействието на ограниченията заради Covid-19 добави към и без това тежкия финансов удар върху компанията от регулаторни действия и икономическото забавяне на страната. Alibaba каза, че от средата на март се наблюдава широко въздействие от смущения във веригата за доставки и логистичния процес. Градовете с нови случаи на Covid-19 през април представляват повече от половината от китайските пазари на дребно.

За разлика от последните години, Alibaba не даде годишна прогноза, позовавайки се на непредсказуемостта около прекъсванията заради Covid. „Имайки предвид рисковете и несигурността, произтичащи от Covid-19, които не сме в състояние да контролираме и ни е трудно да предвидим, смятаме, че е разумно в този момент да не даваме финансови насоки."

През тримесечието, приключило през март, приходите на базираната в Ханжу компания нараснаха с 9% спрямо същия период година по-рано до 204,1 милиарда юана, или 32,2 милиарда долара, на базата на обменен курс от 6,34 юана за долар, използван от Alibaba. Компанията отчете нетна загуба от 16,2 милиарда юана за четвъртото фискално тримесечие, в сравнение с нетна загуба от 5,5 милиарда юана година по-рано. Alibaba цитира спад в цените на своите капиталови инвестиции в публично търгувани компании.

За фискалната година, приключила през март, Alibaba отчете приходи от 853,1 милиарда юана, което е с 19% повече спрямо година по-рано.

Тъй като икономическите перспективи на Китай бързо се влошават, Пекин сигнализира за пауза в своята регулаторна кампания, насочена към технологичните гиганти. Миналата седмица висши китайски политици заявиха подкрепа за по-силна цифрова икономика на среща с някои технологични ръководители.

Повече новини от света на технологиите и какво се случва с Dell може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.