Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българската спецпродукция пробива из цял свят, но не и в България

Инж. Петър Георгиев, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" и изп. директор на "Самел-90". "Бизнес старт", 21.01.2022 г.

11:31 | 21 януари 2022
Обновен: 12:46 | 21 януари 2022
Автор: Даниел Николов

От 30 години българската отбранителна индустрия основно работи за чужди армии и за експорт, но нивата на изнесена продукция са спаднали значително заради липсата на държавна политика. Фирмите в сектора произвеждат уникални и конкурентоспособни изделия, но ако България иска да си върне и запази позициите си на световните пазари, трябва да се възстановят връзките между индустрията и държавата. В настоящата комбинация от кризи - коронавирус и високи цени на суровините и енергията - компаниите в сектора са оставени да се справят поединично, заяви инж. Петър Георгиев, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" и изп. директор на "Самел-90", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Бизнесът на специална отбранителна стока е предмет и се ръководи от държавите навсякъде по света - в САЩ, Франция, Великобритания - а при нас това отсъства. Технологичните възможности на нашата отбранителна индустрия не са малки и могат да станат още по-големи, ако я има връзката от миналото с Министерство на отбраната и Министерство на икономиката." 

Шестнадесетте фирми в сектора разчитат единствено от износ през последните години, и въпреки че произвеждат на световно ниво, чужди фирми печелят процедурите за доставки за българската армия, каза Георгиев и даде за пример Полша, където местните производители са предпочитани, даже ако заявяват по-високи цени.

"Имаме изделия, които нямат аналог в света - едни от най-добрите сме в света за изделия за радиосмущения и печелим търгове в съревнования с английски, германски и френски фирми... Президенти на големи държави се охраняват с изделия на нашата фирма."

Освен в държави от НАТО, индустрията изнася предимно за Близкия и Далечния Изток и Африка, като през 2021 г. е произведена продукция за повече от 1 млрд. лева. В последните години компаниите се опитват да се възползват и от пробивите в областта на дроновете.

Директните контакти с крайните клиенти, на които индустрията разчита, са били особено затруднени по време на пандемията. 

"Нашият бизнес трудно се прави онлайн", каза Георгиев и добави, че през 2021 г, е имало само две световни изложения - в Абу Даби и Египет - на които българските фирми са имало добро представяне.

Ситуацията с поскъпването на суровините и тока е довела до временното затваряне на "Арсенал" - Казанлък, като за момента няма информация дали други фирми ще последват този пример, каза Георгиев. Продукцията на индустрията се оскъпява значително и става неконкурентна, защото макар да има компенсации от държавата, фиримите първо трябва да намерят средствата, за да покрият сметките си, добави той.

"Нашите договори са извън България и са сключени преди една-две години, а ги изпълняваме при сегашната ситуация - никой краен клиент не е готов да промени цената."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.