Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ескалацията на санкции придвижва интереса на Русия от Запад на Изток

Валери Тодоров, журналист, в "Бизнес старт", 21.01.2022

14:15 | 21 януари 2022
Обновен: 14:29 | 21 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Трябва да спрем военните сценаристи, да се мине към дипломацията и то по-активно, да се спре този остър език, който надмина риториката на студената война и може би стигна до времето на Хрушчов с удрянето на обувката по масата. Това каза журналистът Валери Тодоров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Може би Русия е точно на този праг - да извади ботуша и да го удари по масата. По-добре е да не изкушаваме в такъв размер". 

Военната риторика стигна до крайности, подчерта гостът. "В Русия милитаризацията на чувството за опасност е инстинктивно много силна и не бива да се изкушава". "Тактиката на притискане, на горещи граници, на възпламеняване на проблемите по руските граници, изкушава Русия. Като настръхнал таралеж, тя би могла в един момент наистина да упражни действия, които са извън международното право".  

Москва иска юридически гаранции, нещо, което не е възможно. Няма база и експертен потенциал да се постигне нова договореност на юридическа основа. Това е предварително неизпълнимо решение, както и руското искане да се върнем към ситуацията от 1997 година, обясни Тодоров. "Това е абсурд. Логиката на сигурността се промени от тогава до сега. Това е взаимно изнудване - всеки дава завишени критерии с идеята, че като се отстъпи ще се стигне до едно средно ниво, но виждаме, че до сега този подход не дава резултат. Има нужда от дипломатическо охлаждане на кризата".

По думите на експерта "Русия се бута в един нервен изблик да атакува" и това да предизвика санкции на Запада, но САЩ казват "ние нямаме намерение да воюваме, не искаме война", а канадските, полските и британските инструктори, които в момента обучават военни в Украйна, ще се изтеглят ако възникне конфликт. В един момент може да се окаже, че Украйна ще стане жертва. "Ако Русия наистина нахлуе как тя ще бъде защитена? С тежките санкции срещу Русия?"

"В резултат на притискането Русия няма какво да губи в този момент. Всяко следващо действие ще бута към Китай, към Иран, т.е. към рискови партньори и Западът няма изгода от всичко това и най-малко САЩ, защото за тях Китай е дългосрочният съперник, и икономически. Докато Русия е военно-политически и стратегически съперник. Тук трябва да се диференцират заплахите - нещо, което е закъсняло като реакция. Може би закъснява заради вътрешните проблеми в САЩ".

Ескалацията на санкции придвижва интересът на Русия от Запад на Изток, каза Валери Тодоров. "По скоро трябва да се възстанови диалогът със Запада. Някои от страните имат по добри, по-меки и по-тесни връзки с Русия и трябва да се използва техният потенциал. Великобритания, Франция, които в известни исторически периоди са били "адвоктат" на Русия, биха могли също да съдействат да се прекрати челният сблъсък между Русия и САЩ". 

"Близките страни около Украйна и Черно море имат основание да се тревожат, защото тяхното мнение и техните страхове не са достатъчно изказани в тази ескалация".  

Ако се стигне до конфликт, най-малкият проблем на България ще бъдат проблемите с газта, алармира събеседникът. "Напрежението ще стопира всякакво развитие на бизнеса - прекъсване на транспортни, бизнес, всякакви връзки. Не мисля, че се върви към този развой.. но при един такъв конфликт ЕС ще е най силно потърпевшия".

Категорично трябва Българя да запази сравнително умерената си позиция в тази ситуация, каза Тодоров. "Ние сме малка страна, виждате, че в момента се преговаря с Испания да поеме контролирането на въздушното ни пространство. Защото ние нямаме дори самолети, да не говорим за флот и друга военна техника".

"Ние няма защо да се перчим, а трябва да станем част от политическия диалог и България да допусне на своя територия разполагането на части само в краен случай, защото ако го допуснем, ще станем фронтова държава с всички последствия от това". 

Вижте повече във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.