Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политолог: Общественият и партийният интерес в момента съвпадат

Страхил Делийски, политолог, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 03.12.2021

12:29 | 3 декември 2021
Обновен: 12:48 | 3 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Фактът, че президентът на България Румен Радев посочи, че политическите сили трябва да се обединят и да намерят общонационален консенсус, за да има законност и справедливост, показва състоянието на българската политическа система. В 21-ви век, в държава, която е член на Европейския съюз, това е нещо, което вече би трябвало да е станало ясно. Това заяви Страхил Делийски, политолог, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

“Оттук нататък задачата на политиците ще бъде да излязат извън нивото на анализа, на регистрирането на състоянието на държавата и да влязат в полето на действията. От тях зависи да променят нещата, които самите те анализират и определят за негативни.” 

Страхил Делийски определи ситуацията за по-оптимистична, отколкото в предишните парламенти и вероятността за сформиране на правителство за по-голяма. Той допълни, че новият проект на Кирил Петков и Асен Василев, който спечели изборите на 14 ноември, е много по-различен от предишния “кингмейкър” - партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. 

“ИТН искаше да влезе деструктивно в изпълнителната власт, антисистемно, докато Продължаваме промяната дава по-конструктивни заявки. Тя е изцяло създадена с цел да се стигне до нужното мнозинство и да се състави правителство.” 

Политологът е на мнение, че в момента общественият интерес и вътрешнопартийният интерес на всички партии, които ще вземат участие в сформирането на мнозинството и правителството, съвпадат. Никой няма интерес да бойкотира процеса на съставяне на кабинет, защото самите политически организации ще извлекат дивиденти от това. Далеч по-лошо би било, ако те не успеят да съставят правителство на фона на огромните очаквания. 

Делийски коментира и избора на председател на Народното събрание. 

“От една страна е хубаво изборът на тази позиция да бъде подплатена с известен опит в администрацията на парламента и като цяло във функционирането на държавните институции. От друга страна трябва да се има предвид желанието на хората за нещо различно. Предложението на Продължаваме промяната Никола Минчев е именно такова ново лице.” 

Политологът е на мнение, че това Народно събрание има доста тежко наследство, с което трябва да се справят. Делийски заяви, че вероятно партиите, които водят коалиционните преговори, ще се съсредоточат повече върху управлението на текущи процеси, а не реформиране на определени сектори. По този начин ще избегнат конфронтации и ще удължат живота на потенциалния си кабинет. 

Целия разговор можете да чуете във видеото 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да намерите тук