Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Устойчивото строителство в Италия: по-ниски лихви, урбанистични ползи и акцент върху човека

инж. Емилиано Леони, архитектурно и проектантско студио Leoni & Leoni и д-р Улрих Кламщайнер, технически директор в агенция CasaClima, “Бизнес старт“, 16.11.2021

12:15 | 16 ноември 2021
Обновен: 13:31 | 16 ноември 2021
Автор: Александра Попова

В Италия архитектурата и енергийната ефективност са взаимно свързани и целта ни е да покажем в България най-добрите практики в това отношение. Това казаха инж. Емилиано Леони, архитектурно и проектантско студио Leoni & Leoni и д-р Улрих Кламщайнер, технически директор в агенция CasaClima, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Двамата участват на международната конференция „CasaClima: Да построим бъдещето“, организирана от Конфиндустрия България в партньорство с агенция CasaClima и в сътрудничество с Посолството на Италия в България, ИЧЕ - Агенция София и Камара на Архитектите в България Регионална Колегия София Област.

"Нашето енергийно сертифициране е един дълъг процес. Ние не издаваме административен документ, който да е просто едно парче хартия".

Част сме от публичната администрация и в рамките на нашия процес на работа чрез трети лица започваме работата си от енергийния дизайн. Следим работната дейност на проектантите и в края на процеса издаваме нашия сертификат CasaClima.

"Успяхме да поставим човека в центъра на строителството. Върнахме се към древните идеи в строителството, където използваме естествените ресурси по най-добрия начин. Така, например, използваме по най-добрия начин слънцето и по този начин архитектурата придобива нови форми".

CasaClima издава сертификати за устойчиви сгради, като собствениците имат различни предимства, за да подобрят обектите си.

От една страна имаме енергийния сертификат, а от друга нашите удостоверения за различните видове сгради. Идентифицираме какви са индикаторите – цикълът на живот и издръжливостта на материалите, акустиката, естествената светлина, качеството на въздуха, като по този начин изграждаме една система. Проследяваме процеса на строеж от А до Я, така че обектът да получи сертификат след приключването му, разказаха гостите. 

"Ние сме арбитърът, който има ясни заложени правила".

От думите на гостите стана ясно, че собствениците, които искат да построят устойчиви сгради, получават по-евтино финансиране от банката.

"По този начин банката ще има по-голяма сигурност за качеството на строежа. Това не е само гаранция за инвестицията на клиента, но и за тези, които отпускат финансиране".

От много години Италия инвестира в енергийната ефективност. В Северна Италия климатът е малко по-студен. От началото на 2000 г. започнахме да развиваме енергийни политики, които залагат на устойчиви сгради. Италия е заложила на технологичните и финансовите системи, за да насърчи енергийната реновация на сградите.

В Северна Италия, ако собственикът инвестира в сграда с ниски нива на енергийни нужди, освен финансовите инструменти, той получава и урбанистични ползи. Има договор между собственика и местната администрация, който предполага, че една къща, която е с по-ниска консумация на енергия, може да бъде по-голяма.

Друга тема от разговора бе свързана с това дали възрожденските къщи в България могат да бъдат превърнати в енергийноефективни.

Енергийните индикатори са гъвкави – могат да бъдат прилагани, както към новите, така и към старите сгради. В тези случаи имаме протокол , който се нарича CasaClima R, където могат да бъдат реновирани подобен тип сгради. Така правим сградите устойчиви не само от енергийна гледна точка, но и така че да бъдат достъпни за нашите бъдещи поколения.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.