Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Задължителното машинно гласуване е мек образователен и технологичен ценз

Стоил Стоилов, изборен експерт, "Бизнес старт", 15.11.2021

11:41 | 15 ноември 2021
Обновен: 11:56 | 15 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Първият извод, който може да си направи от вота 2 в 1 е, че той беше организиран добре и премина успешно. Поука, която можем да си вземем от изборите е, че изборната документация трябва да бъде организирана по-добре. Стана ясно, че интерфейсът, с който машината комуникира с избирателя, би могъл да е по-добър. Това заяви Стоил Стоилов, изборен експерт, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

“Става дума за първата и втората страница от интерфейса и много избиратели не разбраха тяхната логика и избраха да гласуват само в един от двата избора. Начина на работа с машината беше широко разясняван, но трябва да имаме предвид, че не всички се интересуват в достатъчна степен от изборите.” 

Според Стоил Стоилов, информационната кампания е била достатъчна и всеки, “който гледа малко телевизия и новини би трябвало да е разбрал”. 

Той допълни, че броенето на разписките е взето като решение от ЦИК с цел сигурност, но преброяването на 30% от тях е било напълно достатъчно. Заповедта да се броят всички 100% по-скоро създава недоверие в системата, казва изборния експерт. 

“Недоверието е най-големият враг на едни избори, защото все пак ние трябва да вярваме в това, което произвеждаме.” 

Стоилов заяви, че подобни казуси няма да възникнат по време на балотажа следващата седмицата, защото там опциите ще са само две. Опасенията му за машинния вот са по-скоро насочени към местните избори, защото там позициите, които се избират са много, а трябва да бъдат представени на една бюлетина. 

Изборният експерт коментира и ниската избирателна активност, като изрази съмнения за начина, по който тя се пресмята. 

“Избирателната активност трябва да се изчислява на базата на броя на гражданите, които за изявили по някакъв начин желание да гласуват, а не на база на някакъв фантастичен брой хора, които притежават български документ за самоличност.” 

Стоилов смята, че един от ефектите на промяната на изборния кодекс е, че е намаляла избирателната активност. Той определи задължителното машинно гласуване като един мек, образователен и технологичен ценз. 

Целия разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да чуете тук