Добрите директори са визионери, чиято работа не може да се измери за 4 години

Юрий Анджекарски, председател на Сдружение "Професионален форум за образование",„Смарт час“, 27.09.2021

20:45 | 27 септември 2021
Обновен: 09:04 | 28 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Първата промяна, която трябва да бъде направена в българското образование е в съдържанието на учебниците, защото настоящата стилистика потиска, а не развива въображението на учениците. Въвеждането на мандат на директорите няма да реши проблемите най-вече защото мандатите са твърде кратки, а целите на добрите директори са дългосрочни.

Това каза Юрий Анджекарски, председател на Сдружение "Професионален форум за образование", в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Един директор трябва да насърчава екипа си да работи и да го вдъхновява. Директорите не са главни или старши учители, а мениджъри и визионери, които имат специфични задачи и компетенции, които не се натрупват за една, две или пет години, каза Анджекарски.

Работата на един директор трябва да се оценява за минимум пет години, когато приключва цикълът от 8-ми до 12-ти клас. Според бившия директор качествена промяна в образованието би било да се намери нов подход при писането на учебници и да се избяга от настоящото положение, което е съставено от „дефинитивни и констативни съждения, сякаш от последна инстанция“, които „потискат креативността на ученика“.

Той е привърженик на идеята учениците да са съавтори на учебниците си. Друга възможност, която Анджекарски посочи, е въвеждането на държавен минимум какъв обем материал учениците трябва да усвоят, за да получава оценка Среден, която да им гарантира преминаване в горен клас. Когато този минимум е наличен, учениците и учителите ще могат да надграждат и то с теми, които са интересни на обучаващите се.

Иновативните училища трябва да излязат от сферата на „думите“ и да подготвят учениците за реалния живот с повече практически занимания. „В нито едно правителство няма министерство на географията, но пък има на Туризма“, посочи Анджекарски.

Какво може да е по-доброто бъдеще за образованието в България, как да се формират бюджетите и какво прави едно училище иновативно – гледайте във видеото.

Всички издания на „Смарт час“ гледайте тук.