Изборите през 2021 г. са началото на смяната на българската политическа класа

Стефан Дечев, историк, "Светът е бизнес", 22.09.2021

21:07 | 22 септември 2021
Автор: Веселин Николов

В България вече е започнал процес на смяна на политическата класа, която е управлявала държавата от 1989 г. с нови, модерни политици, израснали във време на демокрация. 

Това каза в историкът Стефан Дечев в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков, в деня, в който България отбелязва 113 години от обявяването на независимостта. 

Историкът намира символика в това, че промяната на политическата класа е започнала през 2021 г., в която на три пъти ще се проведат избори за Народно събрание и в това, че през 1919 г. е започнала подобна промяна на политиците, управлявали Княжество България в продължение на три десетилетия. 

"Политиците, които управляваха България по време на прехода, независимо от коя политическа сила, бяха изцяло формирани от комунистическото управление. В някакъв смисъл те носеха и белезите на предишния режим. В този смисъл се надявам новата политическа класа да има две съставки – българи с чуждестранен опит и българи, които са израснали в десетилетия на демокрация", каза Дечев.

Според него съвременните политици в България избягват да се определят като "леви" или "десни" именно заради историческата обремененост в контекста на българската история, това, че "представители на бившата номенклатура и службите за сигурност, които се асоциират с "левицата", олицетворяват капитализма в България". 

Същеременно основните цели пред съвременните политици са възстановяването на върховенството на правото в България и намаляването на нивата на корупция, които са "извън лявото или дясното". 

Според Дечев днес България има голям суверенитет и независимост, дори и за някои негативни решения. "Ние бяхме и единствената държава, която си позволи да спре западната си съседка за влизането в ЕС", каза той.

Предстоящите Парламентарни избори България и скорошните местни избори в Северна Македония поставят държавите в деликатен момент. По тази причина сега едва ли ще има промяна в позицията на България спрямо членството на южната ни съседка в ЕС и историческия спор. "В Скопие се надяват на външнополитически натиск над София. Струва ми се, че ще се търси приемливо решение, което да бъде постигнато между двете държави, което да бъде представено и на българското и на македонското общество като победа", каза още Дечев. 

Цялото интервю с историка може да гледате във видеото.