Проектът на Петков и Василев е бърза политическа капитализация с краткосрочен ефект

Георги Киряков, политолог, Клуб Investor", 18.09.2021

21:23 | 18 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Новият политически проект на бившите министри от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев няма да има дългосрочен ефект. БСП най-вероятно ще затвърди мястото си на "балансьор" в следващия Парламент, като е по-вероятно да търси коалиция с "Демократична България", отколкото с ГЕРБ. 

Това каза политологът Георги Киряков в студиото на "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

Петков и Василев изграждат партията си като фонд за рисков капитал, като опитват да извлекат огромен електорален дивидент за кратко време, Ако бяха тръгнали да изграждат партията като предприемачи – да започнат от малкото магазинче и да развият цяла верига от магазини, нямаше да им стигне времето и щяха да разпилеят голяма част от този ресурс, каза Киряков. 

Според него обаче българската политика е показала, че всеки проект, който е търсил бърза капитализация на електорален ресурс, наптрупан за кратко време, бързо губи този ресурс. Причината е, че всеки такъв проект е натоварен с много очаквания, които е многотрудно да бъдат изпълнени.

Политическият проект на двамата бивши служебни министри ще "откъсне" от гласовете на Има Такъв Народ (ИТН) и "Изправи се, България! Ние идваме" (ИБгНИ), като "таванът" им е 200 хил. гласа. Партията на Слави Трифонов опеделено няма да повтори резултатите от предишните избори, като трудно дори ще събере гласове, за да е втората най-голяма политическа група в парламента. В ИБгНИ пък има напрежение, заради плановете на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян да създадат своя партия и да участват в обединението като равноправен член и да поискат повече места в листата.

В новият Парламент отново ще има разделение на две основни групи - ГЕРБ и ДПС ще са от едната страна, а Демократична България, "Изправи се българия ние идваме" и партията на Петков и Василев ще са от другата страна. В тази конфигурация БСП ще търси ролята на балансьор и основен преговарящ за съставяне на правителство. 

Киряков посочи и какви са възможностите пред БСП, какъв ще е ясният индикатор, че са постигнали договорка с ГЕРБ за бъдеща коалиция след изборите и защо съвременните партии избягват да се определят като леви или десни.