Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Отвътре ли ще дойде промяната в Беларус или е нужна външна помощ?

Проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ, Бизнес Старт, 19.08.2020

11:13 | 19 август 2020
Обновен: 12:02 | 19 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Беларус не е Украйна. Изборът не е между Изтока и Запада. Гражданското недоволство е насочено изцяло към Лукашенко, въпреки че много от протестиращите са били родени и израснали с него. Гражданството е събудено. Това заяви проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в Нов български университет, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

По думите на проф. Анна Кръстева подкрепата за протестите на Европейския съюз е категорична и вероятността за налагане на санкции срещу режима на Лукашенко не е малка.

„Трябва да сме с ясно съзнание, че санкциите са противоречива мярка, защото се отразяват и на обикновените граждани. Но същевременно показват, че не се търси компромис, а изход от ситуацията.“

Във връзка с обещаната помощ и съдействие от Русия, г-жа Кръстева поясни, че руският президент не желае да загуби последния си бастион.

„Владимир Путин се оказа вчера най-търсеният лидер. С него настояваха да разговарят Макрон, Меркел и Шарл Мишел. Макар и с различни думи, всички те бяха с едно и също послание“.

Според госта въпреки че Светлана Тихановская се оказа най-неочакваният избор за лидер на опозицията, това не й попречило да внесе ярка заявка за управлението на държавата.

„В политическия дневен ред тя предлага първо – успокоение на нацията и второ – да организира избори. Тя не желае да окупира властта с помощта на гнева на протестиращите.“

Според проф. Анна Кръстева най-вероятният сценарий се изразява в бавното и мъчително сваляне на Александър Лукашенко.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.