Изгарянето на тютюн е по-вредно за здравето от нагряването

Д-р Джеймс Мърфи, ръководител на направление "Намален риск" в British American Tobacco (BAT), Светът е бизнес, 28.11.2018

22:00 | 28 ноември 2018
Д-р Джеймс Мърфи, ръководител на направление "Намален риск" в British American Tobacco (BAT). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Джеймс Мърфи, ръководител на направление "Намален риск" в British American Tobacco (BAT). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изгарянето на тютюн е по-вредно за здравето. Поради това го заместваме с нагряване. Ако потребителите вдишват по-ниско ниво на токсични вещества, трябва с времето потенциалният риск да се понижи. Това каза д-р Джеймс Мърфи, ръководител на направление "Намален риск" в British American Tobacco (BAT), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Изгарянето на тютюна в цигарите създава дим с повече от 150 токсични вещества. Когато тютюнът само се нагрява, голяма част от токсичните вещества отсъстват. Тези, които са в наличност, намаляват с 90-95% в сравнение със стандартното пушене".  

За първи път регулаторът е разгледал всички научни доказателства, свързани с електронните цигари, така че да изкажат мнение до колко е здравословно използването им, коментира Мърфи.

"В момента има различни средства за тютюнопушене – продукти с нагреваем тютюн, вейпър и снус. В Обединеното кралство е имало 12 млн. пушачи, като вече 3 млн. от тях са преминали на вейпър".

В Швеция е отчетен сериозен спад на използването на цигари, тъй като голяма част от гражданите в страната са преминали към изделия снус. Системата е от полза за здравеопазването в страната, обясни той.

"В Япония в рамките на 2-3 години делът на нагреваемите тютюневи изделия е близо 20% от общия брой на тютюневите изделия".

Гледайте видео материал с целия разговор.